Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: U BiH samo 18 registrovanih vozila na električni pogon

20.06.2018. 10:01 / Izvor: Akta.ba

U energetskom sektoru u proteklom periodu napravljeni su određeni pomaci, ali to još uvijek nije dovoljno za njegov rast i razvoj, kazao je ministar Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Prema nijegovom mišljenju zajedno sa partnerima moglo se uraditi mnogo više, kada je u pitanju državni nivo. Šarović kaže kako je u protekle dvije-tri godine napredak postignut usvajanjem nekoliko važnih dokumenata. Tako je  2015. godini uspostavljeno otvoreno maloprodajno tržište elekrične energije. U proteklom periodu usvojeno je i nekoliko vrlo važnih državnih planova za energetski sektor. Usvojen je nacionalni plan smanjena emisija za cijelu Bosnu i Hercegovinu, akcioni plan za obnovljive izvore energije, Akcioni plan u oblasti energetske efikasnosti.

Ono što nedostaje energetskom sektoru, kaže Šarović su dva ključna dokumenta, odnosno Okvirna energetska strategija i Zakon o regulatoru električne energije. Oba dokumenta u saglasnosti sa Ministarstvo su pripremljena, usaglašena i čekaju na usvajanje.

Smatra kako ova godina nije baš sjajna za donošenje velikih odluka, ali se nada da će bar jedan od ova dva dokumenta biti implementiran i usvojen u institucijama koje su za to zadužene.

"Vjerujem da imamo vremena za usvajanje  jednog ili drugog akta, jer su nam oni vrlo važni. Važno nam je i za gasni sektor koji nazaduje. U ovom sektoru, koji bi mogao biti rastući zadnjih godina nemamo investicija", pojasnio je Šarović. Osvrćući se, na gasni sektor napomenuo je, da BiH zavisi od jedne cijevi, jednog izvora snadbijevanja, te ukoliko ne izvršimo reforme u ovom sektoru doći ćemo u vrlo nezavidnu situaciju nakon 2019. godine.

Smatra kako je malo vremena, te ne može govoriti šta sve BiH čeka ukoliko bude osuđena na samo jedan izvor snadbijevanja gasom.

Osvrćući se na automobilsku industriju, kazao je kako nas očekuju drastične promjene koje će se desiti na ovom tržištu po pitanju upotrebe ekološki prihvatljivih automobila, odnosno električnih automobila.

"Ovo je nešto što vjerujem da će da obilježi sve ove godine. Naredni mjeseci ćemo na ovom polju raditi kako bi se ova ideja probudila Bosnom i Hercegovinom", kazao je Šarović, te dodao  kako BiH ima 18 registrovanih automobila na električni pogon od čega je 10 registrovano u prošloj godini, dok se u Evropi proizvede jedan milion.

Smatra kako BiH mora uhvatiti ovaj korak. Stoga su kaže reforme energetskog sektora jedini ispravan put, odnosno usvajanje modernog zakonodavstva, evropskih standarda...

"Mjesto energetskog sektora sa njegovim resursima u potencijalima je da bude lider u regionu i to je i moto ekonomskog razvoja BiH. Kako bi to postigli svako u svome društvu treba da mijenja status, jer sadašnje društvo sa svojim političkim odlukama guši ovaj sektor", kazao je jučer na Sajmu ENERGA u Sarajevu ministar Šarović, te zaključio da je vrlo važno da energetski sektor izađe iz političkih kandži, odluka koje ga sputavaju.

E. Ko.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti