Savez samostalnih sindikata BiH ne podržava mjere koje ugrožavaju prava radnika

18.04.2020. 07:45 / Izvor: Fena
Savez samostalnih sindikata BiH ne podržava mjere koje ugrožavaju prava radnika

U skladu sa Zakonom o radu, Savez samostalnih sindikata BiH predlaže da se hitno ispregovara i zaključi Opći kolektivni ugovor.

Savez samostalnih sindikata BiH je razmatrao i analizirao "Prijedlog Sporazuma" koji je ponudilo Udruženje poslodavaca Federacije BiH, kako se navodi, za očuvanje radnih mjesta i sprečavanje masovnog otpuštanja radnika od 5. aprila te je zaključio da "u skladu s konvencijama Međunarodne organizacije rada i radno-pravnim zakonodavstvom FBiH ne postoji pravni osnov za zaključivanje ovakve vrste Sporazuma".

 

"Niko nema pravo derogirati i stavljati van snage zaključene kolektivne ugovore. U vezi s tim Savez samostalnih sindikata BiH upućuje socijale partnere kao ugovorne strane koje su potpisale granske i pojedinačne kolektivne ugovore da otvore socijalni dijalog na nivou grana i djelatnosti, odnosno, na nivou sindikalnih podružnica/organizacija, te iznađu zajedničko rješenje u cilju prevazilaženja aktuelne situacije i ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom.",  zaključio je, između ostalog, Savez samostalnih sindikata BiH.

U skladu sa Zakonom o radu, Savez samostalnih sindikata BiH predlaže da se hitno ispregovara i zaključi Opći kolektivni ugovor kojim bi se između ostalog definisala sva prava i obaveze radnika koja nisu precizirana Zakonom uključujući i regulisanje prava i obaveza radnika u izuzetnom okolnostima poput ove kojoj svjedočimo danas (npr. pandemija, prirodne nesreće i sl.).

"Ukoliko Vlada FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH jednostrano i samoinicijativno odluče o određenim pitanjima zanemarujući stav Sindikata i prava radnika, Savez samostalnih sindikata BiH, kao i granski sindikati članice Saveza samostalnih sindikata BiH poduzet će sve pravne radnje (pokretanje sudskih postupaka od radnika i sindikata, pokretanja preispitivanja odluka pred Ustavnim sudom), a s ciljem zaštite radničkih prava. Savez samostalnih sindikata BiH i granski sindikati, članice Saveza samostalnih sindikata BiH, će pored poduzimanja svih pravnih mogućnosti, biti spreman poduzeti i sve druge oblike sindikalne borbe u cilju zaštite radničkih prava, te pozvati radnike na javno iskazivanje nezadovoljstva bez obzira na mjere i moguće posljedice", poručili su iz Sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH naglašava da će "postupanje Vlade Federacije BiH i Udruženja poslodavaca FBiH jednostrano u smislu „suspenzije“ zakona ili određenih zakonskih odredbi zbog nastalih okolnosti smatrati kršenjem osnovnih prava radnika koja su zagarantirana Evropskom konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, te konvencijama Međunarodne organizacije rada".

Savez samostalnih sindikata BiH, te granski sindikati članice Saveza, ukazuju da je veliki broj radnika u Federaciji BiH i do pojave izuzetnih okolnosti izazvanih pandemijom Covid- 19, bio na granici socijalne izdržljvosti, kao i da je većina radnika radila u uvjetima nesigurnog rada za izuzetno niska primanja koja nisu dostatna za život dostojan čovjeka.

"Sindikat nikada neće podržati i složiti se s mjerama koje će dalje ugroziti prava radnika, ostavit ih u nesigurnosti i učiniti da radnici budu osnova za pribavljanje koristi pojedinaca koji su do sada samo iskorištavali njihov rad. Dalja devastacija postojećih zakonskih propisa na štetu radnika nije i neće biti opcija sindikatima. Svaku dobronamjernu inicijativu, ma od koga dolazila, u cilju očuvanja radnih mjesta, ali koja podrazumjeva objektivne i zakonom utemeljene prijedloge, spremni smo podržati.", saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti