Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sindikati i poslodavci potpisali platformu za vođenje socijalnog dijaloga (VIDEO)

09.06.2021. 12:38 / Izvor: Fena

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i šest industrijskih sindikata danas su u Sarajevu potpisali zajedničku platformu za vođenje socijalnog dijaloga.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom istaknuto je da su potpisnici saglasni da će raditi na izgradnji i očuvanju međusobnog povjerenja i da neće preduzimati jednostrane korake kojima će to povjerenje rušiti.

Predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH Lejla Ćatić navela je da sindikati već duže vrijeme insisitiraju na potpisivanju kolektivnih ugovora, te na utvrđivanju najniže plate u FBiH.

"Jedan od zadataka koji je pred nama je i da međusobno dogovorimo najbolji način za poboljšanje rada preduzeća i povećanje plata u realnom sektoru", istakla je Ćatić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović izjavio je da je platforma usaglašena za daljnje vođenje socijalnog dijaloga i pregovora.

"Pozvani su i ostali sindikati koji imaju želju da se uključe u platformu i nadamo se da će se i oni odazvati", rekao je Smailbegović.

Platformu su potpisali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH, te predsjednici Sindikata metalaca FBiH, Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti