Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SorS: Štete od poplava neće u velikoj mjeri opteretiti osiguravajuće kuće

12.06.2014. 12:37 / Izvor: eKapija.ba

Veličina štete koja će pasti na osiguranje se još u ovom trenutku ne zna ni u BiH, ni u Srbiji niti u Hrvatskoj, navodi Zlatan Filipović, član uprave Bosna RE i zamjenik generalnog tajnika SorS-a BiH, te navodi da je iz tog razloga nezahvalno govoriti o brojkama. 

Dodaje da je BiH u prošloj godini ostvarila 256,5 milijuna eura premije što je rast od 4 posto. "Ovo je dobar rezultat budući da je ostvaren u lošim političkim okolnostima koje nisu povoljne za bilo koju vrstu gospodarske aktivnosti", kazao je Filipović na današnjoj press konferenciji održanoj u povodu održavanja 25. susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo(SorS) . 

U BiH je zabilježen rast u životnom osigruanju, što je ohrabrujuća vijest. Objašnjavajući činjenicu da u krizi kakva je u BiH prisutan porast trenda osiguranja kaže da se mora imati na umu da veliki broj ljudi razmišlja o svojoj budućnosti i da je osiguranje zapravo zamjena za loš mirovinski sistem.

Sve u svemu prošla godina nije bila laka, a ova će biti puno teža zbog popalva i najvjerojatnijeg pada BDP-a koja može utjecati na sve gospodarske aktivnosti i dovesti do toga da premija životnog osiguranja počne padati, ističe Filipović.

Midhat Terzić, direktor Sarajevo osiguranja, jedne od vodećih osiguravajućih kuća u BiH, procjenjuje da će na osiguravajuće kuće pasti samo oko 10 posto tereta za isplatu šteta od poplava, a kao razlog navodi mali broj fizičkih i pravnih lica koji je imao osiguranje od ovih šteta.

On je iznio podatke o tržištu osiguranja u BiH za prva četiri mjeseca ove godine. "U prva četiri mjeseca ove godine u BiH ukupno je ostvareno 187 milijuna KM premije što je 11,3 više nego u istom razdoblju prošle godine. Društva sa sjedištem u Federaciji ostvarila su 136 milijuna KM premije što je više za 11, 6 milijuna KM više nego u istom razdoblju prošle godine. Društva sa sjedišem u RS i Brčko Distriktu ostvarili su 50, 7 milijuna KM premije ili 7,5 milijuna KM više nego u istom razdoblju prošle godine. Što se tiče neživotnih osiguranja ukupno su ostvareni 150, 5 milijuna KM što je 11, 5 milijuna više nego u 2013. Što se tiče životnih osiguranja 36,5 milijuna KM što je više za 7,5 milijuna KM'', kazao je Terzić. 

Robert  Stude, predstavnik hrvatskog tržišta osiguranja, kaže da su na na ovom tržištu u prošloj godini dogodile važne promjene. Jedna je da je država najavila prodaju Croatia osiguranja, najvećeg osiguravajućeg društva u RH.

Druga se odnosi na poplave i reakcije države koja je, navodi, bila izuzetno dobra. Vlada je na vrijeme reagirala kako bi se pomoglo najugroženijima, istaknuo je Stude, dodajući da ni kod njih razmjeri šteta nisu poznati jer da su još uvijek sumiraju podatci. Budući da se radi o dopunskom osiguranju kako i u BiH, tako i u Hrvatskoj, njega nije imalo veliki broj pravnih i fizičkih lica, tako da ni osiguravujće kuće neće biti pogođene u velikoj mjeri isplatama ovih šteta.

Vladimir Toševski, predstavnik Osiguritelne polise iz Skoplja, kaže da je premija osiguravajućih kuća u Makedoniji u prošloj godini iznosila 118 milijuna eura, te da je što se tiče ovog tržišta liberalizacija osiguranja od auto odgovornosti u završnoj fazi.

Slična situacija i na regionalnim tržištima osiguranja

Andrej Slapar, predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav, koja je lider u tržištu osiguranja u Sloveniji i u regiji, istaknuo je da su njihovi rezultati više nego dobri za prošlu godinu. Što se tiče ove godine navodi da je i Slovenija imala velike štete od poplava, ali da to neće u velikoj mjeri utjecati na ovogodišnje rezultate poslovanja jer su pokriveni reosiguranjem.

Darko Botić, izvršni direktor DDOR-a iz Novog Sada, kazao je da je osnovna karakterisitka srbijanskog tržišta pretrpanost velikim brojem osiguravajućih društva. "Na tržištu Srbije trenutno posluje 28 kompanija. Očekujem da će vrlo brzo doći do nekog okrupljavanja ili će neke kompanije morati da odu", navodi Botić ističući da je iz tog razloga prisutan veliki rat cijena kako u neživotnom tako i auto osiguranju, što je, kaže, već na ivici dozvoljenog.

Što se tiče prvih šest mjeseci navodi da je najznačajnija novina na ovom tržištu da je najavljen novi zakon o osiguranju koji bi trebalo približiti ovo tržište  standarima EU. "Osim toga imamo najavu da država ozbiljno razmišlja o prodaji vlasničkog udjela u Dunav osiguranju, najvećoj osiguravajućoj kući i državnom vlasništvu", kaže on. 

"I u Srbiji je mali iznos u odnosu na ukupne štete od poplava koje će morati snijeti osiguravjuće kuće. Ono što se je drugačije u Srbiji nego u ostalim zemljama je da će najveće štete od poplava biti na elektroenergetskim postrojenjima budući da su bile ugrožene dvije velike elektrane. Šteta na njima se još procjenjuje, budući da su neki kopovi još pod vodom", navodi Botić.

Radenko Purić, izvršni direktor Lovćen osiguranja, kaže da je u Crnoj Gori vidljiv rast životnih, a pad neživotnih. Smatra da mali interes za osiguranjem nije do osiguravajući društava nego do kulture osiguranja koja još u dovoljnoj mjeri nije razvijena na prostorima država bivše Jugoslavije.

Podsjetimo, SorS je najznačajniji skup osiguravača i reosiguravača iz regije sa tradicijom održavanja od 1980. godine. Na ovogodišnjem SorS 2014, koji se u Sarajevu održava od 11. do 13. juna/lipnja, sudjeluje preko 160 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih kompanija, udruženja osiguravača i institucija za nadzor osiguranja iz jugoistočne Europe i desetak zemalja EU.

D.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti