Specijalne cigle visočkog IGM-a sačuvale originalan izgled Vijećnice

09.05.2014. 15:15 / Izvor: eKapija.ba

Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovo će biti otvorena danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, nakon 22 godine ponovo će biti otvorena danas, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Industrija građevinskog materijala IGM Visoko u junu 2003. godine isporučila je 20.000 komada pune cigle izvođaču radova na rekonstrukciji Nacionalne biblioteke - Vijećnice u Sarajevu. Finansijer ovog projekta bila je Europska komisija, a izvođači radova ŽGP Sarajevo i Mineral Ljubljana. U to vrijeme vršena je II faza rekonstrukcije Vijećnice u kojoj je obuhvaćen centralni atrij zgrade.

Kako bi se sačuvao originalni izgled Vijećnice i ispoštovali uslovi koji su bili prisutni prilikom njene gradnje, specijalno za ovu priliku izrađene su cigle koje za današnje uslove imaju nestandardne dimenzije 29x14x7 cm, što je zahtijevalo posebne preinake u procesu proizvodnje i adaptaciji opreme u proizvodnji IGM Visoko.

"Ponosni smo sto smo jedini u regionu bili sposobni zadovoljiti zahtjeve obnove, da dimenzije pune opeke – cigle budu u dimenzijama koje su izvorno korištene u izgradnji Vijećnice 1896.godine", poručili su iz IGM-a..

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti