Šta je u fokusu ministarstva privrede KS, a šta ministarstva finansija KS?

19.01.2021. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Šta je u fokusu ministarstva privrede KS, a šta ministarstva finansija KS?

Program nove Vlade KS predstavljen je prošlog mjeseca,a fokus je na racionalizaciji svih izdataka i spašavanje radnih mjesta.

Na predstavljanju Programa djelovanja Vlade Kantona Sarajevo, a koji je sačinila nova skupštinska većina prošlog mjeseca,  rečeno je, između ostalog, da su procjene da će "Budžet KS biti manji za 150 miliona KM, a slična situacija će biti I naredne godine, možda čak i gora"

 Fokus će biti na racionalizaciji svih izdataka predviđenih Budžetom i spašavanju radnih mjesta.

Za Ministarstvo finansija, na čijem je čelu sada Davor Čičić, predviđeno je niz mjera I projekata, a kao prioritetne bismo izdvojili ukidanje i umanjenje kantonalnih parafiskalnih nameta, s obzirom na situaciju u kojoj su se našli privrednici.

Dalje, u Programu stoji da će se napraviti  Revizija oporezivanja poklona i nasljeđa i preispitivanje politike prema nekorištenim privatnim I poslovnim nekretninama, uspostaviti registar finansijskih obaveza u Kantonu Sarajevo i usvajanje Zakona o registru finansijskih obaveza.

Ništa manje važno nije ni planirano Reduciranje I strožija kontrola dodjele sredstava iz tekućih transfera, jedonkratne pomoći I intraventnih sredstava, ali i jačanje inspekcije koja će pratiti na koji način se troši budžetski novac.

Još je planirana I Transformacija Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje razvoja u smislu osnaženja Zavoda za izgradnju da vodi i nadzire projekte svih kantonalnih resora i osnaženja Zavoda za planiranje u polju razvojne politike i kapaciteta za ispunjenje obaveza iz polja evropskih integracija te Analiza i sistematizacija radnih mjesta u svim javnim ustanovama.

Sve oči javnosti su uprte u Ministarstvo privrede, očekivano. Ispred novoizabranog ministra Adnana Delića je ogroman posao, naročito nakon nedavno oborenog Javnog poziva kojim su se trebali pomoći mali privrednici, a sredstva je blokirala prethodna vlast.

Od predstavljenih planova čini se da su u ovom momentu najvažniji Razvoj novih i revidiranje postojećih programa poticaja podrške privrednicima  i razvoju poduzetništva s posebnim naglaskom na akvizicije novih tehnologija, podrške inovacijama, razvoju ljudskog kapitala, razvoju “inter-firm” kolaboracije te promoviranja vertikalne integracije.

Zatim, Intenziviranje turističke promocije Sarajeva unutar i van granica BiH, uključujući izradu strategije za razvoj turističke ponude u konkretnim “COVID” i “postCOVID” uvjetima.

Posebnu podršku pružiti problemima zanatlija, kroz donošenje podzakonskih akata o zanatstvu, kojima će se poticati razvoj i unapređivanje zanata i srodnih djelatnosti, zaštititi stare i tradicionalne zanate te utvrditi mjere za stvaranje boljeg privrednog ambijenta i povoljnijih uvjeta poslovanja zanatlija-poduzetnika.

Također, bit će uspostavljen program podrške digitalizaciji poslovanja obrta i mikropreduzeća, Podrška razvoju centara za poduzetništvo, poduzetničkih inkubatora, klastera, tehnoloških parkova, zona male privrede i start-up firmi, Podrška pristupu kapitalu pod povoljnim uvjetima finansiranja za potrebe prevazilaženja krize likvidnosti i revitalizacije poslovanja.

Osim toga, analizirat će se i efekti dosadašnjih programa podrške privredi te efekti programa SERDE, a koji su finansirani sredstvima Kantona Sarajevo.

Programom je predviđena i realizacija brojnih projekata, koji su započeti i nisu završeni, usvajanje i izmjene zakona, i tako dalje. 

Podsjetimo, cjelokupni program, koji obuhvata sva ministarstva u KS, možete pročitati ovdje.

 

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti