Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sutra sastanak privrednika o posljedicama pandemije koronavirusa na privredu

Bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda.

12.03.2020. 15:20 / Izvor: Akta.ba

Sutra će u Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, P/GKFBiH,  industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu. 

Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi. 

Kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije od problema sa nabavkom robe i repromaterijala, a situacija je kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom pandemije u regionu i Evropi. 

Bh. kompanije imaju problem sa realizacijom dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih dan-dva očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto. Otkazuju se realizacja ranije najavljenih i dogovorenih projekata.     

Kako nema naznaka da bi na svjetskom tržištu moglo doći do normalizacije privrednih tokova, krajnje je vrijeme da vlasti u FBiH i BiH reagiraju i donesu program mjera za pomoć privredi. 

„Želimo proaktivno djelovati i predložiti mjere koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa i zastoja u privrednim djelatnostima. Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi – privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa“, kažu u UPFBiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti