Zemlje svijeta u aprilu emitovale 2,6 biliona dolara duga

13.05.2020. 20:45 / Izvor: Nezavisne novine
Zemlje svijeta u aprilu emitovale 2,6 biliona dolara duga

Izvještaj IIF-a otkriva da je američka vlada u aprilu imala udio od 1,4 biliona dolara u ukupnoj svjetskoj emisiji duga, a u martu 1,2 biliona dolara.

Negativan uticaj pandemije na nacionalne ekonomije naveo je države širom svijeta da u aprilu emituju dug veći nego ikada ranije, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona.

Prema Globalnom monitoru duga, koji objavljuje IIF, u aprilu je ukupna emisija duga u svijetu (obveznice i zajmovi) dostigla nevjerovatnih 2,6 biliona dolara, nadmašivši prethodni rekord iz marta koji je iznosio 2,1 bilion dolara, izvještava CNBC.

Zbog pandemije Covid-19 države su zapravo morale da uvedu mjere zatvaranja granica, ograničenja kretanja ljudi i obustave poslovnih aktivnosti u neegzistencijalnim sektorima.

Do danas, mjere zatvaranja je sprovelo 187 zemalja ili teritorija u nastojanju da uspore širenje virusa, a predviđa se da će ta ograničenja rezultirati najtežim ekonomskim šokom od Velike depresije 1930-ih.

Ova situacija je primorala svjetske lidere da brzo primjene hitne finansijske mere i donesu agresivne pakete podsticaja kako bi njihove zemlje izbjegle katastrofalan ekonomski kolaps, navodi američka tv mreža.

"Rast duga je neizbježan. To će se dogoditi - u stresnom smo vremenu tako da nema razloga da se postavlja pitanje zašto se zadužuju", rekao je Emre Tiftik, ekspert IIF-a za problematiku duga, u telefonskoj izjavi za CNBC.

Prema njegovim riječima, aprilski iznos globalne emisije duga je za više od dva puta veće od istorijskih normi.

Tiftik kaže da su razmjere ovog vanserijskog nagomilavanja globalnog duga odraz nastojanja vlada da smanje ekonomski uticaj ove zdravstvene krize bez presedana.

Mada priznaje da su cifre o zaduživanju "zastrašujuće”, ističe je ono neophodno "kako bismo pokušali da riješavamo problem likvidnosti".

Izvještaj IIF-a otkriva da je američka vlada u aprilu imala udio od 1,4 biliona dolara u ukupnoj svjetskoj emisiji duga, a u martu 1,2 biliona dolara.

Međunarodni monetarni fond i Grupa Svjetska banka upozorile su ranije da bi brzi rast globalnog javnog duga mogao da predstavlja rizik kada opasnost od pandemije opadne, podsjeća se u tekstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti