MOL Grupa surađivat će s Meraxisom na proizvodnji reciklirane plastike

08.09.2020. 12:06 / Izvor: Akta.ba

Cilj je razviti i proizvesti visokokvalitetne smjese od recikliranih materijala te ih distribuirati diljem svijeta.

Švicarska trgovačka grupa Meraxis i MOL Grupa, vodeća industrija nafte, plina i petrokemijskih proizvoda u srednjoj i istočnoj Europi, stupaju u strateško partnerstvo. Udružit će snage kako bi nastavili s razvojem poliofelinskih recikliranih plastičnih smjesa.

Cilj je razviti i proizvesti visokokvalitetne smjese od recikliranih materijala te ih distribuirati diljem svijeta.

Meraxis će opskrbljivati MOL Grupu visokokvalitetnim recikliranim materijalom koji će se miješati s MOL-ovim djevičanskim poliolefinskim smolama. Uz korištenje kombiniranog znanja Meraxisa i MOL Grupe o proizvodnji plastike, razvit će se novi portfelj proizvoda koji će prvo proizvoditi tvrtka Aurora Kunststoffe GmbH, član MOL Grupe u Njemačkoj. Za buduću distribuciju bit će odgovorna oba partnera. Partnerstvom će se stvoriti jedinstvena vrijednost za klijente, koji će imati na raspolaganju stručnost u cijelom vrijednosnom lancu proizvoda - od nabave, proizvodnje,prodaje do tehničkih usluga. Glavni direktori obiju kompanija potpisali su zajedničko pismo namjere za suradnju.

 "MOL Grupa naš je ključni strateški partner. Kao jedan od vodećih proizvođača polimera u Europi, MOL Grupa već je godinama predana ostvarivanju kružne ekonomije u modelu zatvorene petlje", izjavio je Stefan Girschik, glavni direktor Meraxis Grupe.

"Naš je cilj iskoristiti združena znanja naših dviju kompanija kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za visokokvalitetnim plastičnim reciklatima u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji. Potencijali reciklata u proizvodnji visokokvalitetnih plastičnih proizvoda još uvijek nisu ni blizu potpunog iskorištenja. Međutim, strateške suradnje kao što je ova omogućavaju nam da napravimo ključni korak prema optimiziranom upravljanju recikliranjem", dodao je.

"Proizvodnja reciklirane plastike važan je smjer za naše transformacijsko putovanje prema tome da postanemo vodeći igrač u kemijskoj industriji na području srednje i istočne Europe. Budući da se propisi i zahtjevi klijenata stalno mijenjaju, MOL Grupa identificirala je važnost korištenja recikliranih materijala bez obzira na to o kojoj se industriji radi. Partnerstvo će nam omogućiti da brzo razvijemo smjese reciklata kako bismo zadovoljili zahtjeve klijenata te nadopunili naš razvoj. Također, ovo partnerstvo omogućit će nam pristup izvoru vrhunskih sirovina te ćemo nastaviti sa širenjem međunarodnih distribucijskih mreža kako bismo mogli isporučivati reciklirane materijale u traženoj količini i kvaliteti. Meraxis ima i opsežna stručna znanja koja obuhvaćaju cijeli vrijednosni lanac te zajedno želimo ubrzati naše putovanje prema ostvarivanju svojih ciljeva održivosti", naglasio je Gabriel Szabó, zamjenik glavnog direktora MOL Grupe za Downstream.

Kao jedan od vodećih europskih proizvođača polimera, MOL Grupa već godinama proširuje svoje petrokemijsko poslovanje. MOL Grupa ušla je u proizvodnju recikliranih plastičnih spojeva preuzimanjem tvrtke Aurora Kunststoffe u studenom 2019. te nastavlja svoju strategiju "Enter Tomorrow 2030" usmjerenu na prijelaz iz tradicionalnog poslovanja zasnovanog na fosilnim gorivima u Downstreamu na portfelj petrokemijskih proizvoda veće dodane vrijednosti.Kompanija je usredotočena na to se pozicionira kao tržišni predvodnik u području recikliranja i proizvodnje reciklirane plastike u srednjoj i istočnoj Europi.

Meraxis je na tržištu prisutan više od godinu dana nakon spajanja dva globalna švicarska trgovačka društva REHAU GmbH i MB Barter &Trading. REHAAU GmBH je uz druge tvrtke bio odgovoran za globalnu proizvodnju i opskrbu materijalima za REHAU grupu. Meraxis od tada neprestano radi na proširivanju svog portfelja primarnih i recikliranih materijala. Kako bi to postigli, distributer posluje s brojnim partnerima i dobavljačima kako bi na jednom mjestu nudili reciklirane granulate te recikliranu plastiku u željenoj kvaliteti i količini trgovačkim društvima cijelog svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti