"Crnom petku" se samo rijetki vesele

27.11.2020. 09:46 / Izvor: Deutsche Welle
'Crnom petku' se samo rijetki vesele

Black Friday (Crni petak) je dan kada trgovci nastoje privući kupce posebnim popustima.

Najprije dobra vijest: ove godine će trgovci u Njemačkoj vjerojatno u dane posebnih popusta kao što su "Black Friday" i "Cyber Monday" vjerojatno imati veći promet nego prošle godine. To barem očekuje Savez trgovaca na malo HDE, koji se pritom poziva na istraživanje koje je među potencijalnim kupcima proveo Institut za istraživanje trgovine iz Kölna.

Loša vijest je: oni trgovci koji osobito pate zbog mjera ograničenja uvjetovanih pandemijom neće od toga imati ništa. Osobito trgovine u središtima gradova trenutno malo zarađuju jer brojni kupci zbog korone ne dolaze u središta gradova i kupovinu obavljaju preko interneta.

"S velikom zabrinutošću gledamo da poduzeća koja se nisu digitalizirala u pandemiji prolaze puno teže nego ona koja imaju i stacionarno i online-poslovanje", kaže Stephan Tromp iz Saveza trgovine na malo u razgovoru za DW.

Smanjenje prometa 40 posto

Po navodima HDE-a trgovine na malo u središtima gradova su i u trećem tjednu studenoga imale za trećinu manji promet nego u istom razdoblju prošle godine. Kod trgovina odjećom i obućom minus je iznosio čak 40 posto.

Očekivani porast prometa oko „crnog petka“ može se ostvariti samo ako internetska trgovina natprosječno poraste.

"Crni petak je u Njemačkoj tradicionalno dan trgovine preko interneta“, kaže Tromp. "U međuvremenu, istina, i brojni stacionarni trgovci za crni petak prave posebne popuste svojim kupcima. Ali, velika većina prometa odvija se online.“

Crnim petkom se u Sjedinjenim Državama naziva petak nakon Dana zahvale za žetvu (Thanksgiving), koji se slavi posljednjeg četvrtka u studenom. Tko petak uzme slobodno ima pred sobom produženi vikend i često ga koristi za kupovinu. Već 1960-ih godina su trgovinski centri toga dana bili puni i „crnili" se od ljudi. Dolazi li pojam crni petak od toga ili od pojma za pisanje pozitivnih rezultata u knjigovodstvu (negativni su pisani crvenom bojom), nije poznato.

Od "crnog petka" do "dana jedinica"

Na međunarodnoj razini taj dan je marketinški poznat tek od 2000-ih godina, osobito preko američkih poduzeća kao što su Apple i Amazon. U to vrijeme je nastao i pojam  „Cyber Monday“, koji je posebne popuste obećavao za sljedeći ponedjeljak.

Od tada se sve više pomiču granice između pojedinih „blagdana trgovine“. U međuvremenu se govori o cijelom tjednu ("Black Week" i "Cyber Week"), a trgovački lanac Mediamarkt/Saturn govori čak o „crnom studenom".

Brojni trgovci u međuvremenu su uveli "Black Friday in July" i u srpnju obećavaju veće popuste nego u studenom, kako kupce ne bi bez borbe prepustili Amazonu. A taj div online-trgovine od 2015. u srpnju priređuje vlastite akcije popusta nazvane "Prime Day".

Još izraženije je to kod Kineza. Na dan jedinica "Singles' Day", koji se slavi 11.11. i koji navodno donosi sreću, kineski internetski trgovci kao Alibaba svake godine prave rekordan promet, koji i „Black Friday“ zasjenjuje. Preko interneta je taj dan postao popularan i u drugim azijskim zemljama, u Europi se još nije etablirao.

Suzdržani trgovci

Trgovci koje je DW pitao o očekivanjima od „crnog petka“ prilično su suzdržani. Amazon je priopćio da načelno „nikad ne objavljuje prognoze o prometu“, a nije htio ništa reći ni o obujmu posebnih ponuda.

Slično je i kod trgovačkog lanca Mediamarkt/Saturn. Jedan glasnogovornik je ukazao da „u vrućoj fazi crnog mjeseca“ ionako imaju malo vremena za novinarska pitanja.

Ni Zalando ne navodi nikakve brojke, ali je priopćio da se "Cyber Week uključujući i  Black Friday“ razvio u značajan pokretač rasta. Osim toga kaže da je akcija popusta „važna mogućnost jačanja odnosa s našim kupcima i nuđenja dodatnih mogućnosti prodaje našim partnerima“.

Dio božićnog prometa

Istraživači tržišta nisu jedinstveni u procjeni kako će kupci reagirati na posebne ponude. Dok Savez trgovaca na malo i marketinška agencija Gall očekuju rast prometa između 16 i 18 posto, konzultantska tvrtka  Simon Kucher & Partners je opreznija. Smatra da će u kupovini za crni petak sudjelovati manje kupaca i da će na raspolaganju imati i manje novca, prosječno 205 eura, za razliku od prošlogodišnjih 242 eura.

Svi se slažu da će novac biti potrošen uglavnom preko interneta. Osim toga Tromp iz HDE-a smatra se da se "Black Friday" i "Cyber Monday“ ne smije promatrati izolirano od božićnog prometa. "Više od 50 posto konzumenata koji nešto kupe na „crni petak“ namjeravaju taj proizvod pokloniti za Božić.“

Za ovogodišnji božićni promet Savez trgovine na malo očekuje povećanje prometa za 1,2 posto. Ali, i za ovu zapravo dobru vijest vrijedi ograničenje kao i gore: trgovine koje nemaj prodaju preko interneta neće od toga profitirati i mogu biti sretne ako pandemiju prežive.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti