Biden: Polovina automobila u SAD-u imat će nultu emisiju gasova do 2030 . godine

07.08.2021. 08:17 / Izvor: Agencije
Biden: Polovina automobila u SAD-u imat će nultu emisiju gasova do 2030 . godine

Američki predsjednik Joe Biden planira da polovina svih automobila prodanih u Sjedinjenim Državama ima nultu emisiju štetnih gasova, objavila je Bijela kuća.

Američki predsjednik Joe  Biden planira da polovina svih automobila prodanih u Sjedinjenim Državama  ima nultu emisiju štetnih gasova, objavila je Bijela kuća.

Ostvarenjem tog cilja umanjila bi se emisija ugljen dioksida i pomoglo bi se Sjedinjenim Državama u konkurentskoj borbi s Kinom, dodaje se u saopćenju Bijele kuće.

Na saobraćaj otpada 29 posto emisije štetnih gasova u 2019. Prodaja vozila s nultom emisijom u SAD-u  zaostaje za onima u Evropi i Kini.

Tri najveća američka proizvođača automobila pozdravila su ciljnu cifru američkog predsjednika, iako ona nije zakonski obavezujuća.

Svijet se već ugrijao za 1,2 stepeni Celziusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu dok vlade širom svijeta ne učine duboke rezove u emisiji štetnih gasova.

U vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, SAD su ublažile brojne okolišne regulative uvedene radi zaštite klime. Predsjednik Biden sada radi na uvjeravanju svijeta da je Amerika ozbiljna u bavljenju klimatskim promjenama.

Reagujući na Bidenovu objavu, Ford, General Motors i Stellantis  izrazili su „zajedničku aspiraciju“ da 40 do 50 posto prodanih automobila do 2030. budu električna  i hibridna vozila, prenosi BBC.

Jedan od najvećih američkih sindikata, Ujedinjeni automobilski radnici  (UAW), podržao je inicijativu, dok su je evropski i japanski proizvođači vozila   BMW, Honda, Volkswagen i Volvo pozdravili.

Samo oko dva posto ukupne američke prodaje vozila otpada na električna vozila, u odnosu na desetak posto u Evropi, prema podacima međunarodne energetske agencije.

Mnoga od električnih vozila proizvedenih u SAD su Tesla, dok je ta kompanija javila o naglom rastu profita u prošlom mjesecu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti