Bill Gates posjetio Expo 2020 Dubai

09.12.2021. 09:07 / Izvor: Akta.ba
bill gates expo

Bill Gates, suosnivač Microsofta, filantrop i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, jučer je posjetio Expo 2020 Dubai i obišao ključne projekte Expo Live.

Bill Gates, suosnivač Microsofta, filantrop i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, jučer je posjetio Expo 2020 Dubai i obišao ključne projekte Expo Live, globalnog programa inovacija i partnerstva koji podržava inovatore u razvijaju izvanrednih low-cost rješenja.

U pratnji Reeme Al Hashimy, državne ministrice za međunarodnu saradnju UAE i generalnog direktora Expo 2020 Dubai, Bill Gates je oko 20 minuta proveo gledajući projekte u Expo Live paviljonu i zastajao da postavlja pitanja.

bill gates expo

Kako se navodi u saopćenju, Bill Gates je bio veoma zainteresiran za 'Ideabatic', inovaciju koju je razvila Kitty Liao iz UK-a, a koja održava vakcine i lijekove svježima tokom dugih putovanja u udaljena ruralna područja. Pametna vakcina i sistem za hlađenje je u osnovi jeftin nosač na baterije dizajniran da eliminiše rasipanje vakcine. Prenosiv je i lagan, a mogu ga nositi zdravstveni radnici, dronovi i drugi mehanizmi za dostavu. Njegov jednostavan dizajn ne zahtijeva gotovo nikakvu obuku za rad, a samim tim štedi novac na primjeni na terenu.

Bivši predsjednik Microsofta također je bio impresioniran 'Desert Control', novom tehnologijom koju je razvio Atle Idland iz Norveške, kako bi pomogao u stvaranju poljoprivredne revolucije za sušne regije. Ovaj izum koristi Liquid NonoClay (LNC), tehnologiju koja pretvara siromašno tlo u plodno zemljište. Radi brže i koristi manje vode od konvencionalnih poljoprivrednih metoda.

bill gates expo

Posjeta Billa Gatesa je značajna jer su se Expo 2020 Dubai i Fondacija Billa i Melinde Gates udružili kako bi podržali inovatore, njihove ambicije i potencijale da poboljšaju živote ljudi u različitim i marginaliziranim područjima.

Fondacija Billa i Melinde Gates postala je jedna od najutjecajnijih svjetskih neprofitnih organizacija koja godišnje troši 5 milijardi USD na borbu protiv siromaštva, bolesti i nejednakosti širom svijeta.

Zapažanja s Expo Live Global Innovatora pomoći će Programu hitnog odgovora Fondacije Gates da procijeni kako se rješenja na lokalnoj razini mogu primijeniti u svijetu, šireći optimizam za budućnost i nadahnjujući daljnje djelovanje prema ciljevima održivog razvoja.

bill gates expo

Inače, Expo Live predstavlja inovacije i ideje iz svih krajeva svijeta, a ne samo iz tradicionalnih mjesta inovacija. Program je zaprimio više od 11.000 prijava iz 184 zemlje, a trenutno podržava 140 korisnika bespovratnih sredstava iz 76 zemalja, pokazaćujući da inovacija može doći s bilo kojeg mjesta, svakome.

Gates je također obišao paviljon održivosti, koji ističe tehnologije koje ne troše nultu energiju. U razgovoru za Expo TV, Gates je pozvao svijet da ubrza provedbu svojih obveza prema ciljevima održivog razvoja 2030.

Također je rekao da svijet prolazi kroz tešku fazu u borbi protiv pandemije COVID-19, uprkos postignutom uspjehu, te pozvao na više napora u pravednoj raspodjeli vakcina.

bill gates expo

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti