Zbog nestašice pšenice pekari se odlučuju za brašno od manioke

24.04.2022. 17:12 / Izvor: Agencije
pšenica

Nakon početka rata između Rusije i Ukrajine došlo je do nestašice pšenice i porasta cijena hljeba za 40 posto, zbog čega su pekari u Kamerunu bili primorani okrenuti se lokalnim zamjenama.

Nakon početka rata između Rusije i Ukrajine došlo je do nestašice pšenice i porasta cijena hljeba za 40 posto, zbog čega su pekari u Kamerunu bili primorani okrenuti se lokalnim zamjenama.

Kamerunska vlada uvela je zabranu izvoza nekih proizvoda od žitarica kako bi održala ravnotežu cijena u jeku ukrajinsko-ruskog rata, javlja Anadolija.

Centralnoafrička država zatim je podstakla lokalne zamjene, kao što je manioka ili kasava da zamjene pšenicu koja se obično uvozi iz Rusije i Ukrajine.

U zemlji koja uvozi čak polovinu potrebne pšenice iz Rusije i Ukrajine, pekari su počeli proizvoditi hljeb od brašna od manioke, poznate biljke iz čijeg korijena se dobija tapioka, vrsta skroba koji se koristi u ishrani.

Jedan od njih Guy Marcel Nganta, koji živi u glavnom kamerunskom gradu Yaoundeu, kazao je da upravo krize mogu stvoriti prilike.

"Afrikanci ne mogu ništa učiniti ako se ne udruže", rekao je.

Navodeći da bi vlada trebala subvencionisati proizvodnju manioke, Viviane Teguia, predsjednica Udruženja građana, rekla je da upotrebom brašna od manioke u proizvodnji kruha uštede 10 miliona dolara godišnje.

Ukrajina je peti najveći svjetski izvoznik pšenice i među prva tri po proizvodnji sjemena kukuruza, ječma i suncokreta.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procjenjuje da 20 posto zasađenih površina u Ukrajini neće biti požeto u julu, dok analitičari tržišta žitarica procjenjuju da će površina proljetne sadnje biti za oko jednu trećinu manja nego inače.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti