Čelnik Svjetske banke upozorava na globalnu recesiju

26.05.2022. 09:33 / Izvor: Agencije
globalna recesija

Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju, jer će skočiti cijene hrane, energenata i đubriva.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju, jer će skočiti cijene hrane, energenata i đubriva.

U obraćanju na jednom poslovnom događaju u SAD-u, koji je organizirala Američka privredna komora, rekao je da je "teško vidjeti kako da izbjegnemo recesiju", napomenuvši da zabrinutost povećava i usporavanje rasta u Kini, zbog niza lockdowna uvedenih zbog korona virusa.

"Gledajući globalni bruto domaći proizvod BDP teško je sada vidjeti kako da izbjegnemo recesiju. Pomisao o udvostručenju cijena energije dovoljna je sama po sebi da izazove recesiju", kazao je Malpass, ne iznoseći bilo kakvu konkretnu prognozu, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Zavisnost od ruskih energenata

Svjetska banka je prošlog mjeseca smanjila svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,2 posto.

Malpaas je, također, primjetio da mnoge evropske zemlje još uvijek previše zavise od Rusije u pogledu nafte i plina, čak iako polako napreduju s planovima da smanje svoju zavisnost od ruske energije.

Naveo je da bi potencijalni potezi Rusije da zaustavi isporuke plina mogli izazvati "značajno usporavanje" u regiji i dodao da visoke cijene energije već vrše pritisak na njemačku ekonomiju, najveću u Evropi i četvrtu po veličini u svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti