Rusija i Ukrajina potpisale sporazume o nastavku izvoza ukrajinskog žita

23.07.2022. 09:23 / Izvor: Agencije
žito

Sporazum će omogućiti Ukrajini - jednoj od najvećih svjetskih žitnica - da izveze 22 miliona tona žita.

Rusija i Ukrajina potpisale su odvojene sporazume u petak s Turskom i Ujedinjenim nacijama, otvarajući put za izvoz miliona tona očajnički potrebnih ukrajinskih žitarica - kao i ruske pšenice i gnojiva - okončavajući vojno sporenje koje je zaprijetilo sigurnosti hrane širom svijeta.

Sporazum će omogućiti Ukrajini - jednoj od najvećih svjetskih žitnica - da izveze 22 miliona tona žita i ostalih poljoprivrednih proizvoda koji su blokirani u crnomorskim lukama zbog ruske invazije.

Generalni sekretar UN-a  Antonio Guterres nazvao je to “svjetionikom nade” za milione gladnih ljudi koji su suočeni s golemim poskupljenjima hrane.

- Sporazum koji omogućuje slanje žitarica iz crnomorskih luka nije ništa drugo nego put spasa  za ljude širom svijeta koji se bore da prehrane svoje porodice - izjavio je generalni direktor Crvenog križa Robert Mardini, koji je naglasio da su tokom proteklih šest mjeseci cijene hrane porasle za 187 posto u Sudanu, 86 posto u Siriji, 60 posto u Jemenu i 54 posto u Etiopiji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potpisali su odvojene sporazume s Guterresom  i turskim ministrom odbrane Hulusi Akarom na ceremoniji u Istanbulu kojoj je prisustvovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi AP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti