Lars Piterson novi je izvršni direktor Grupacije VELUX

03.09.2022. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Lars Piterson

Grupacija VELUX je imenovala novog izvršnog direktora. Davida Briggsa koji odlazi u penziju zamijenit će Lars Piterson

Grupacija VELUX je imenovala novog izvršnog direktora. Umjesto Davida Briggsa koji je odlučio otići u penziju, novi izvršni direktor biće Lars Piterson. Lars Piterson trenutno je predsjednik i izvršni direktor kompanije Hempel i u VELUX dolazi 1. novembra 2022. Do tada će funkciju izvršnog direktora vršiti Anders Götzsche, finansijski direktor kompanije VELUX. 

Lars Piterson dolazi s položaja predsjednika i izvršnog direktora kompanije Hempel, globalne kompanije sa sjedištem u Danskoj koja posluje u u industriji koja se bavi zaštitnim premazima. Prije angažmana u kompaniji Hempel, Lars Piterson bio je na najvišim rukovodećim položajima kompanije Inwido, švedskog proizvođača prozora i vrata i francuskog proizvođača podova, kompanije Tarkett. Od 2019. godine Lars Piterson je član upravnog odbora kompanije Dovista (VKR grupa).

"Lars Piterson donosi bogato iskustvo i sjajne rezultate iz globalnih proizvodnih kompanija u srodnim industrijama. Pod njegovim rukovodstvom kompanija Hempel je uspješno pokrenula ambicioznu strategiju razvoja s jasnim fokusom na kupcima, kao i podjednako jaku posvećenost preuzimanju vodećeg položaja po pitanjima održivosti. Uvjeren sam da smo pronašli pravu osobu i da će Lars Piterson voditi kompaniju VELUX putem kontinuiranog razvoja", kaže Jirgen Jensen, predsjednik upravnog odbora Grupacije VELUX.

"Počastvovan sam i uzbuđen što sam dobio priliku predvoditi Grupaciju VELUX u njenom razvoju. Već dvije decenije radim u industriji građevinskog materijala i uvijek sam se divio snažnom brendu i kvalitetu proizvoda kompanije VELUX – kompanije sa sjajnim nasljeđem, koja je definirala čitavu industriju i pritom zadržala snažnu društvenu odgovornost. Zaista se radujem što ću postati dio kompanije VELUX i pomoći u ostvarivanju ambicija postavljenih u nedavno objavljenoj strategiji razvoja kompanije, kao i podizanju standarda kada je u pitanju održivo poslovanje", rekao je Lars Piterson. 

Na ličnom planu, Lars Piterson je Šveđanin i ima 53 godine. Živi u oblasti Kopenhagena sa suprugom Annicom s kojom ima dvoje odrasle djece.

David Briggs napušta VELUX i odlazi u penziju

Nakon pet godina na čelu Grupacije VELUX, David Briggs će se u septembru povući s mjesta izvršnog direktora.  

"David je imao uspješnu karijeru u kompaniji VELUX koja je trajala gotovo 30 godina. U posljednjih pet godina dok je bio na čelu kompanije VELUX kao izvršni direktor, priča o uspjehu kompanije se nastavila i ubrzala. Žao mi je što odlazi, ali u potpunosti poštujem njegovu želju da provede više vremena s porodicom", rekao je predsjednik kompanije VELUX, Jørgen Jensen.

"U saradnji s odborom i snažnim izvršnim rukovodstvom David je postavio uzbudljivu strategiju koja ima za cilj postizanje značajnog rasta do 2030. godine i zaista utire put kada je u pitanju održivost u građevinskom sektoru. Ostat ćemo u potpunosti posvećeni osnovnim načelima te strategije", nastavlja Jørgen Jensen.

"Bila mi je ogromna čast i privilegija u životu voditi VELUX i predstavljati ovu veličanstvenu kompaniju i sve svoje izvanredne kolege. Od 2018. godine postigli smo rezultate na koje svi možemo biti ponosni – rezultate koji su daleko iznad onoga što su mnogi mislili da je moguće. Oni su rezultat posvećenosti mojih kolega, ali i naših partnera, naših dobavljača i naravno naših kupaca", kaže izvršni direktor David Briggs. 

Vjeruje da najbolje tek dolazi za VELUX, kao što je navedeno u korporativnoj strategiji koju su pokrenuli 2021. godine i koja već počinje da donosi sjajne rezultate.

"Teško je otići od nečega što toliko volim i u šta toliko vjerujem. Ali smatram da je ovo pravi trenutak za mene i moju porodicu. Uz snažnu upravu koja ima nevejerovatnu podršku dugogodišnjih dioničara kompanije VELUX, ne sumnjam da će VELUX nastaviti rasti i da će još mnogo godina biti vjerovatno najbolja kompanija za građevinske materijale na svijetu", nastavlja David Briggs.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti