Šta to Evropljani znaju, a mi ne, pa se ovako radikalno spremaju za zimu?

19.10.2022. 10:52 / Izvor: N1
zima

Širom Evrope, vlade i opštinske vlasti odgovorile su na pozive da smanje potrošnju električne energije i postignu cilj EU da smanji potrošnju energije za 15 posto do slijedećeg marta.

Strah od hladne zime preplavio je Evropu, pa su tako brojne države već uvele određena ograničenja, sve u cilju štednje električne energije. Tako Pariz gasi svjetla na Ajfelovom tornju i nudi nagrade za najveće štedište, dok je u Hanoveru pranje ruku toplom vodom u javnim preduzećima zabranjeno.

Istovremeno, javnost se ohrabruje da učini svoj dio, izbjegavanjem korištenja kućnih aparata između 16 i 19 sati, nabavkom ćebadi i izbjegavanjem vožnje ličnih vozila.

Jedan globalni maloprodajni lanac podstiče osoblje da promijeni svoje ponašanje: da koristi stepenice umjesto lifta, da koristi aplikacije za uštedu energije kod kuće i da isključuje uređaje umjesto da ih stavlja u stanje pripravnosti.

Velika Britanija je naprotiv, blokirala kampanju vrijednu 15 miliona funti kojom podstiče javnost da uštedi struju, a vlada tvrdi da ta zemlja nije "država dadilja", prenosi Gardijan.

Širom Evrope, vlade i opštinske vlasti odgovorile su na pozive da smanje potrošnju električne energije i postignu cilj EU da smanji potrošnju energije za 15 posto do slijedećeg marta.

Sve zemlje članice EU smanjuju griejanje u javnim zgradama za jedan stepen na 19 stepeni Celzijusa ali neke su otišle i dalje.

Francuska

Svjetla na Ajfelovom tornju se gase više od sat vremena ranije, smanjujući troškove energije za 4 posto, dok Pariz odgovara na poziv vlade da smanji potrošnju goriva. Vlada u Francuskoj je takođe pokrenula veliku kampanju "Svaki gest je bitan", ohrabrujući pojedince i industriju da učine svoj dio u uštedi.

Konglomerat luksuzne robe LVMH, koji pojseduje više od 500 prodavnica, uključujući i brendove Kristijan Dior, Živanši i Tifani, i lanci pojedinih supermarketa gase svjetla u svojim radnjama tri sata ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti