Posljedice zemljotresa

Svjetska banka: Direktna fizička šteta u Turskoj 34,2 milijarde dolara

28.02.2023. 10:08 / Izvor: SRNA
Turska

Dva velika zemljotresa koja su pogodila Tursku 6. februara izazvala su direktnu fizičku štetu od oko 34,2 milijarde dolara, ali bi ukupni troškovi rekonstrukcije i obnove mogli biti duplo veći.

Dva velika zemljotresa koja su pogodila Tursku 6. februara izazvala su direktnu fizičku štetu od oko 34,2 milijarde dolara, ali bi ukupni troškovi rekonstrukcije i obnove mogli biti duplo veći, saopštila je danas Svjetska banka.

Direktor Svjetske banke za Tursku Umberto Lopez rekao je novinarima da će zemljotresi, prema procjenama Banke, umanjiti prognozirani rast bruto domaćeg proizvoda Turske za najmanje pola procentnog poena, od 3,5 do 4 odsto u 2023. godini.

"Situacija u Siriji, koju su takođe pogodili zemljotresi, zaista je katastrofalna", izjavila je Ana Bjerde, potpredsjednik Grupacije Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju.

Banka će sutra objaviti posebnu procjenu štete za Siriju.

Bjerdeova je istakla da je početna brza procjena štete za Tursku od 34,2 milijarde dolara ekvivalentna vrijednosti od oko četiri odsto njene ekonomske proizvodnje u 2021. godini, ali to ne uključuje indirektne ili sekundarne uticaje na rast njene ekonomije ili poslednji zemljotres prije sedam dana.

"Naše iskustvo je da potrebe rekonstrukcije mogu biti čak dva do tri puta veće od procijenjene direktne fizičke štete", rekla je ona.

U zemljotresima magnitude 7,8 i 7,5 stepeni po Rihterovoj skali, koji se smatraju najgorim u modernoj istoriji Turske, poginulo je više od 44.300 ljudi.

Svjetska banka je podsjetila da je zemljotres pratilo više od 7.500 naknadnih potresa, što je dovelo do najveće takve katastrofe koja je pogodila Tursku u posljednjih 80 godina.

U izvještaju banke o globalnoj brzoj procjeni štete nakon katastrofe procjenjuje se da je 1,25 miliona ljudi ostalo bez krova nad glavom, jer su im kuće i stanovi ili oštećeni ili potpuno uništeni.

Najveća šteta nastala je u 11 provincija na jugu Turske koje imaju neke od najviših stopa siromaštva u zemlji i u kojima živi više od 1,7 miliona sirijskih izbjeglica, odnosno oko polovine ukupne sirijske izbjegličke populacije u Turskoj, navodi se u izvještaju.

Svjetska banka je Turskoj obezbjedila hitnu pomoć od 780 miliona dolara iz dva postojeća projekta u Turskoj, kao i milijardu dolara u okviru novog projekta hitnog oporavka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti