Obnovljivi hidrogen

MOL Grupa potpisala stratešku saradnju za razvoj mobilnosti na hidrogen

26.01.2024. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Mol

U budućnosti će ove kompanije zajednički ispitivati mogućnosti proizvodnje, logistike i korištenja zelenog, obnovljivog hidrogena u saobraćajne svrhe.

MOL, Volánbusz, MÁV i Waberer's potpisali su sporazum o strateškoj saradnji za razvoj mobilnosti na hidrogen.

U budućnosti će ove kompanije zajednički ispitivati mogućnosti proizvodnje, logistike i korištenja zelenog, obnovljivog hidrogena u saobraćajne svrhe.

Ugovor je potpisan u okviru konferencije HYDROGEN OPEN 2024 koju organizira Udruga za hidrogen tehnologiju u kampusu MOL-a.

Obnovljivi hidrogen i širenje tehnologija hidrogena mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti.

Sada su četiri velike kompanije udružile snage kako bi promovisale upotrebu hidrogena u logističke i transportne svrhe: MOL, MÁV, Volánbusz i Waberer imaju za cilj testiranje i upravljanje novim vozilima na gorivne ćelije hidrogena u budućnosti, kao i zajedničku izgradnju infrastrukture za punjenje.

Prema potpisanom strateškom sporazumu, osim kontinuiranog stručnog dijaloga i razmjene iskustava, kompanije će usklađivati svoje razvojne planove i zajednički razvijati koncepte širenja transporta gorivih ćelija hidrogena.

U sklopu saradnje četiri kompanije će koordiniranim projektnim prijedlozima aplicirati na javne pozive EU i domaćih državnih fondova potrebnih za razvoj mobilnosti na hidrogen.

Ugovor o strateškoj saradnji potpisan je u Kampusu MOL-a u sklopu konferencije HYDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruge za hidrogen tehnologiju.

Tokom dvodnevnog događanja, akteri industrije zajednički su tražili rješenja za korištenje hidrogena u saobraćajne svrhe i vodili dijalog o postizanju ciljeva nulte emisije, kao i pristupu vrijednim europskim izvorima finansiranja.

Na konferenciji su sudjelovali ključni dionici hidrogen industrije u EU, uključujući mala i srednja poduzeća u tehnologiji hidrogena, inovativne kompanije i priznati stručnjaci.

"Strateški cilj Grupe MOL je korištenje alternativnih izvora energije kako bi poslovanje industrijskih igrača i sektora mobilnosti postalo održivije. Osim vlastitog razvoja i ulaganja, nastojimo u zajednički rad uključiti što više naših partnera. Uskoro ćemo poduzeti prvi praktični korak, budući da će ulaganje u zeleni hidrogen u dunavskoj rafineriji omogućiti MOL-u proizvodnju ugljično neutralnog hidrogena iz obnovljive električne energije od 2024. godine.", rekao je dr. György Bacsa, COO MOL-a Mađarska.

MOL, Volánbusz, MÁV,  Waberers

O MOL Grupi MOL

Grupa je međunarodna integrirana naftna, plinska, petrohemijska i maloprodajna kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja i zapošljava dinamičnu radnu snagu koja broji 25.000 ljudi te ima preko 100 godina iskustva.

MOL Grupa u vlasništvu ima tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u okviru integriranog upravljanja lancem opskrbe u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od više od 2400 benzinskih stanica u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 85 godina iskustva u području ugljikohidrogena te 30 godina iskustva u utiskivanju CO2.

Grupa trenutno ima proizvodne aktivnosti u 8 zemalja i istraživačke koncesije u 10 zemalja.

MOL je posvećen transformaciji svog tradicionalnog poslovanja temeljenog na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model, s ciljem da do 2050. godine postigne neto ugljičnu neutralnost, a istovremeno oblikuje kružno gospodarstvo s niskim emisijama ugljika u srednjoj i istočnoj Europi. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti