Svjetska banka odobrila kredit od 35 miliona dolara za ekološke projekte u Kantonu Sarajevo

23.03.2010. 15:54 / Izvor: eKapija.ba
Svjetska banka odobrila kredit od 35 miliona dolara za ekološke projekte u Kantonu Sarajevo

Upravni odbor Svjetske banke u Njujorku odobrio je kredit od 35 miliona dolara za ekološke projekte u Kantonu Sarajevo.

Jedan dio sredstava u visini od 16,5 miliona eura biće utrošen za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilima, dok će se ostatak utrošiti za obnovu postojeće i izgradnju nove kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo, potvrdila je za portal eKapija.ba Zijada Krvavac, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Vladi Kantona Sarajevo.

Odobrena novčana sredstva će biti na raspolaganju kada državni, federalni i kantonalni nivoi vlasti daju saglasnost za upotrebu novca.

"Ovo je odličan projekat za čiju realizaciju su prema urađenim studijama potrebna 32 miliona eura. Osim kredita, Svjetske banke, Kanton Sarajevo je posredstvom IPA fondova, aranžmana EU osigurao osam miliona eura granta, nepovratnih sredstava, tako da nam nedostaje još 6,7 miliona eura za kompletnu realizaciju projekta", kazala je Zijada Krvavac.

Spomenuta sredstva, kako se nadaju u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša trebala bi biti dobivena u skorije vrijeme.

"Uz pomoć Agencije za vodno područje rijeke Save i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, aplicirali smo za projekt Zapadni Balkan. Još uvijek nemamo informaciju o ovome projektu, iako se nadamo dodatnim sredstvima", pojašnjava Krvavac.

Rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Butilima je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u Kantonu Sarajevo. Njegovom obnovom i ponovnim stavljanjem u funciju imat ćemo ekološku i ekonomsku korist jer će se prečišćena voda moći koristiti za navodnjavanje i ribolov.

Jedan dio kredita Svjetske banke vraćat će Kanton Sarajevo, dok će drugi dio vraćati korisnici kredita. Grace period za povrat kredita, najvjerovatnije će biti pet godina.

"Završetak projekta zavisi od finansijskih sredstava i od dinamike implementacije projekta, realno je da projekat ne može biti završen u naredne dvije godine", istakla je Krvavac.

Sarajevski uređaj za tretman otpadnih voda, smješten je na zapadnoj strani grada, na ušću rijeke Miljacke u rijeku Bosnu.

Uređaj je izgrađen i pušten u rad 1984. godine, a namijenjen je za biološki tretman gradske, upotrijebljene vode i ne može prečišćavati industrijske optadne vode sa hemijskim zagađenjem, industrije deterdženata i sapuna, fabrike lijekova, te industrije sa zagađenim vodama, u kojima ima teških metala.

Uređaj je 1992. godine uništen, dok je jedan dio opreme otuđen.

KJKP Vodovod i kanalizacija u prethodnom periodu je uspjelo građevinski da sanira i zaštiti od daljeg propadanja veliki dio objekata na uređaju.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti