Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tešanj će biti dom modernih poslovnih rješenja

Osnivanje Centra je podržano od strane Programa okolinskog i ekonomskog razvoja (MEG) koji realizuje Razvojni program ujedinjenih nacija.

29.10.2019. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Agencija za razvoj općine Tešanj trenutno radi na projektu uspostave Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti koji je podržan od strane Programa okolinskog i ekonomskog razvoja (MEG) koji realizuje Razvojni program ujedinjenih nacija, a finansira Vlada Švicarske, potvrdio je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj.

KONKURENTNOST PRIVREDE

Alagić kaže kako je područje njihovog djelovanja usmjereno na unapređenje konkurentnosti privrede i razvoj i pružanje poslovnih usluga za firme iz vodećih sektora na našem području.

"Ponosan sam na činjenicu da smo pokrenuli prvu školu brizganja plastike u BiH koju nam pohađa više od 25 polaznika iz firmi na području Tešnja, Gračanice i Tuzle. Zatim tu je prva takva Akademija za lidere budućnosti koju pohađaju predstavnici vršnog i srednjeg rukovodstva iz firmi koja je počela sa radom u okviru TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, a polaznicističu znanja koristeći najmodernije tehnike provođenja treninga iz oblasti: Operativnog i finansijskog kontrolinga, Novih pristupa kvalitetu, Projektnog menadžmenta, Digitalnog marketinga, Lean proizvodnje, Automatizacije i robotike, Upravljanja korporacijom; Odabita i implementacije IT sistema u firmi, Restrukturiranja firme, Sistema kvaliteta u autoindustriji IATF 16949 i dr. Naš kabinet za provođenje obuka iz inžinjerskih CAD/CAM softverskih rješenja je jedini takav u Tešnju i jedan od bolje opremljenih u našoj državi. Akademija digitalnih tehnologija, inovativnosti i izrade prototipa je još jedna novina koja je pobudila ogroman interes i kroz koju namjeravamo da početkom decembra 2019. godine održimo prvi Hackaton događaj u Tešnju", kazao je Alagić, te dodao kako svi gore pobrojani programi obuke trebali bi da traju više od 70 dana, a očekujemo da više od 230 polaznika iz više od 30 firmi sa područja Tešnja, Gračanice, Usore, Lukavca, Tuzle i Kalesije prođe jedan ili više programa obuke.

(Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj općine Tešanj)

Kroz sve projekte iz 2019. godine Alagić kaže kako djeluju na unapređenje konkurentnosti, inovativnosti, digitalizacije i dekarbonizacije. Ovo je bio slučaj sa projektom koji podržava MEG projekat, potom projektom TECEX kojim je TRA dobila tehničku pomoć za projekat Tehnološkog centra kroz program Ministarstva industrije i trgovine Vlade Češke Republike, kao i unapređenje poduzetničke infrastrukture gdje će uz pomoć Federalnog ministarstva za razvoj preduzetništvo i obrt nabaviti dio opreme za Centar poslovne izvrsnosti od kojih je istaknuo moderan 3D štampač koji će se integrisati sa ostalom opremom koju posjeduju u inicijalne resurse našeg budućeg FAB LAB-a.

DAN ROBOTIKE

"Sredinom novembra 2019. godine u organizaciji TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i firme Imtec bit će po prvi puta u Tešnju organizovano obilježavanje Međunarodnog dana robotike. Tom prilikom omogućit ćemo našim najmlađim sugrađanima koji pohađaju škole na području općine Tešanj da provedu jedan dan na radionicama gdje će se demonstrirati nova tehnološka rješenja u segmentu programiranja, robotike, mehatronike, bionike, CAD/CAM, 3D štampanja i dr. Uz učenike će biti njihovi nastavnici i ovo je područje kojem poklanjamo posebnu pažnju jer ulaganje u mladost je ulaganje u našu budućnost", rekao je Alagić, dodajući kako žele da Tešanj bude i ostane dom modernih poslovnih rješenja koja su konkurentna izvan Bosne i Hercegovine u širim međunarodnim okvirima.

Kaže kako su posebno ponosni na razvoj obuke koji su u potpunosti usklađeni sa međunarodnim trendovima i potrebama firmi koje posluju na međunarodnom tržištu.

"Za naše treninge angažujemo najstručnije predavače, posjedujemo najmoderniju tehničku opremu i imamo izrađene  priručnike za obuku koji su naša snaga i konkurentska prednost u odnosu na druge", pojasnio je Alagić.

 

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti