Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo traže hitnu izmjenu odluke

11.04.2020. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo traže hitnu izmjenu odluke

Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo traže od Vlade KS hitnu izmjenu na osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisalo javni poziv.

Turističke agencije i hoteli Kantona Sarajevo traže od Vlade KS hitnu izmjenu odlukena osnovu koje Ministarstvo privrede KS raspisalo javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020.

"Potrebno je da uvrstite i turističke agencije u KS koje su očito zaboravljene budući da pravno formalno rad agencija nije zabranjen Uredbom Kriznog štaba KS ali su zabranjena putovanja, zatvoreni aerodromi, zatvorene granice Odlukom Vijeća Ministara BIH od 24. odnosno 30.03, te samim tim zabranjena prodaja usluga turističkih agencija", navode u dopisu.

Napominju da je turističkim agencijama direktno zabranjen rad budući da su zabranjena sredstva za rad tj. usluge koje nude.

Stoga mole Vladu KS da im zabrane zvanično rad ili uvrste u ovaj spisak budući da su putovanja zabranjena.

Druga stavka su hoteli, koji se također ne nalaze na spisku a direktno im je rad onemogućen rad zbog zabranjenih putovanja. Također, zatvoreni su kafići, restorani, wellness centri, kongresne usluge i teretane u sklopu hotela.

"Ukoliko mislite da turističke agencije i hoteli mogu da rade a pri tome da su odlukom Vijeća Ministara zabranjena putovanja, Vi nam recite na koji način da prodajemo svoje  "zabranjen" usluge. Dakle ne stavljamo se u isti položaj kompanija kojima je pao promet budući da sve kompanije bilježe pad, turističkim agencijama i hotelima je doslovno zabranjen i onemogućen rad. Ukoliko ne smatrate da ste zaboravili uvrstiti pomenute djelatnosti, da li onda smatrate da možemo početi prodavati aranžmane, pozivati putnike da putuju, praviti aranžmane u prirodi na planinama, moru i sl. te prihvatiti grupe turista iz Italije, Kine i Španije. U tom slučaju ćemo davati smještaj gratis noćenje kako bi mogli da koriste kafiće i restorane hotela i imati ćemo pune restorane gostiju - ako nam je rad dozvoljen da tako radimo", poručuju hotelijeri.

Također apeluju i na Vladu Federacije kako ne bi napravili isti propust napravili kao Kanton Sarajevo i izostavili turističke agencije i hotele kojima je zabranjen rad!

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti