Tuzla: Razvojna agencija Eda i Asocijacija za integrisani ekonomski razvoj Inea održale okrugli sto pod nazivom "Dobre prakse podsticane stanogradnje"

01.12.2009. 12:41 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Razvojna agencija Eda i Asocijacija za integrisani ekonomski razvoj Inea održale okrugli sto pod nazivom 'Dobre prakse podsticane stanogradnje'

Razvojna agencija Eda i Asocijacija za integrisani ekonomski razvoj Inea u Tuzli održale su 1. decembra 2009. godine okrugli sto na temu "Dobre prakse podsticane stanogradnje" na kojem je predstavljen drugi dio smjernica za pripremu javne politike za podršku rješavanju stambenog problema mladih.

U radu okruglog stola su učestvovali: Edina Nožinović i Mersiha Mehmedović iz Općine Tuzla, Azem Poljić iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, Bahrija Jusupović iz Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona, kao i predstavnici Asocijacije za integrisani ekonomski razvoj Inea i Razvojne agencije Eda.

Tokom rada okruglog stola su prezentovani nalazi istraživanja o stambenom problemu mladih koji se odnose na primjere dobre prakse u ovoj oblasti, na osnovu kojih je kreiran drugi dio smjernica za pripremu javne politike za podršku rješavanju stambenog pitanja mladih, saopćeno je iz Razvojne agencije Eda.

Zaključeno je da je problem kompleksan i da sistemsko rješenje nije lako ostvarivo, jer je potrebna koordinirana akcija mladih i vlasti na lokalnom i višim nivoima, ali i to da predstavnici vlasti treba da se aktivno uključe u rješavanje stambenog problema mladih putem pokretanja i podržavanja inicijativa podsticajne stambene izgradnje u svojim lokalnim zajednicama, uz korištenje dobrih praksi sličnih projekata koje su neke progresivnije lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj već uspješno realizovale.

Takođe, učesnici okruglog stola su izrazili uvjerenje da će rješavanje stambenog problema mladih pozitivno uticati na društvena kretanja u lokalnim zajednicama u smislu ranijeg zasnivanja porodice i povećanja nataliteta, što su izraženi problemi u nizu lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Dobre prakse podsticane stanogradnje - Smjernice za pripremu javne politike pročitajte u PDF fajlu



klikni za PDF fajl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti