Tuzlanski poljoprivrednici ne pamte lošiji prinos u plastenicima (VIDEO)

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzlanski poljoprivrednici ne pamte lošiji prinos u plastenicima (VIDEO)

16.09.2020. 09:34 / Izvor: Oslobođenje

Poljoprivredna sezona u Tuzlanskom kantonu je pri kraju. Poljoprivrednici zbrajaju i urod i zaradu. Godina za plasteničku proizvodnju je bila teška, dok je bila dobra za žita, silažni program i trave. Poplave, grad i koronavirus, otežali su rad poljoprivrednicima.

Na imanju Muhameda Halilovića iz Živinica, radna atmosfera. Trenutno pripremaju silažu za hranu stoke. On se bavi uzgojem muznih krava i prodajom mlijeka. Sedamnaest krava mjesečno daje između četiri  i pet hiljada litara mlijeka. Kaže da je opstati u stočarstvu iz godine u godinu sve teže.

"Muzejska je oprema kod naših ljudi. Mnogi su zatvorili i otišli, padamo. Zašto padamo, pa uvozi se sve i meso i živa stoka i telad što ne daje nikakve rezultate i ja sam veliki protivnik toga bio", kaže Muhamed Halilović.

Za razliku od stočastva gdje se smanjuje broj gazdinstava, ove godine povećana je proizvodnja povrća u plastenicima. Dvadeset godina Halid Ustavdić na obroncima Tuzle uzgaja paradajz i papriku. Ne pamti lošiji prinos od ovogodišnjeg, prenosi O Kanal.

Osim redovnih poticaja, poljoprivredni proizvođači nemaju pomoći kantonalne Vlade. Kažu da su im se obraćali sa zahtjevom da budu oslobođeni plaćanja državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. i 2021. godinu.

Administrativno uređenje poljoprivrednog sektora nemjerljiv je problem, kažu iz Privredne komore TK. Država mora riješiti poslovno organizovanje poljoprivrednika.

Iz Ministarstva poljoprivrede TK ove godine imaju na raspolaganju sedam miliona maraka za podršku poljoprivrednoj proizvodnji. Najviše za stočarstvo, 1,4 miliona i 1,3 miliona maraka za proljetnu sjetvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti