Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U BiH 55 posto uposlenika nema edukacije za digitalne vještine

14.11.2018. 14:22 / Izvor: Akta.ba

Digitalna transformacija je ključna za opstanak kompanija na savremenom tržištu, a za tu vrstu transformacije potrebne su digitalne vještine. One su važne kako za poslodavce tako i za zaposlene, ali i osobe koje traže posao.

Međutim, kako razvijati i nadograđivati digitalne vještine u vrijeme ubrzanih tehnoloških promjena predstavlja dodatni izazov za sve nas. 

Da li BiH ima digitalne vještine potrebne da odgovori izazovima savremenog tržišta?

Istraživanje koje je provela Kompanija Kolektiv, a koje je prvo i jedino ove vrste u našoj zemlji, otkrilo je da posjedujemo osnovne digitalne vještine potrebne svim kompanijama općenito.. Značajan broj ispitanika ima vještine potrebne za korištenje programa specifičnih za pojedina zanimanja i pojedine industrije. Također značajan broj ispitanika posjeduje ICT vještine ali na osnovnom nivou što može predstavljati dobru osnovu za nadogradnju. 

Lošije stojimo sa naprednim  ICT vještinama potrebnim za razvoj IT industrije i za digitalnu transformaciju. A šta je digitalna transformacija: primjena digitalnih tehnologija u poboljšanju učinka organizacija i njihovog dosega na tržištu.

80% ispitanika ima osnovne digitalne vještine 

Tako dolazimo do cifre od 80% ispitanika koji imaju digitalne vještine potrebne radnoj snazi općenito (obrada teksta, tabelarne kalkulacije, kreiranje prezentacija i sl.). 

Vještine korištenja naprednih programa specifičnih za pojedine industrije/pozicije (arhitektonski programi, finansijski/računovodstveni programi, multimedija i dizajn i sl.) ima 56% ispitanika. 

ICT vještine (vještine potrebne IT industriji i vještine potrebne za digitalnu transformaciju u bilo kojoj inudustriji kao što su programiranje, dizajn korisničkog interfejsa, digitalni marketing, napredna analitika i sl.) na osnovnom niovu ima 39% ispitanika, a na naprednom nivou 24% njih. 

Gledajući kakve digitalne vještine posjeduju žene a kakve muškarci može se doći do zaključka da više muškaraca ima napredne digitalne vještine nego žena. Tako više muškaraca ima napredne ICT vještine (30%) , od žena. (19%)

Također više muškaraca ima napredne vještine korištenja programa specifičnih za pojedine industrije/pozicije (63%) nego žena (50%). Programski jezici koje ispitanici najviše koriste su: HTML, Java, SQL; C++ i PHP. Od drugih vještina potrebnih za digitalnu transformaciju ispitanici najbolje poznaju alate za virtualnu kolaboraciju, sigurnosne alate, i alate za digitalni marketing.  

Ulaganje u edukaciju minimalno

Većina kompanija (73%) tvrdi da su digitalne vještine veoma važne ili presudne za njihovo poslovanje ali većina njih (49%) nije osigurala ni jednu edukaciju za digitalne vještine za svoje zaposlene u zadnjih godinu dana, dok 55% zaposlenih nije imalo niti jednu edukaciju za digitalne vještine u kompaniji za koju rade. 

Gledajući po vrsti posla koju obavljaju i sektorima, najmanje se ulaže u digitalnu edukaciju zaposlenih u medijima, zdravstvu i proizvodnji..  Vrlo je interesantno da čak 52% zaposlenih u ICT-u nije imalo niti jednu edukaciju za digitalne vještine na radnom mjestu.

Potrebe kompanija za digitalnim vještinama velike

Digitalne vještine su veoma važne ili presudne za većinu kompanija koje su učestvovale u istraživanju. Većina poslodavaca (59%) smatra da su to vještine korištenja specifičnih programa potrebnih industriji, 24% njih smatra da su to vještine obrade teksta, tablica, kreiranja prezentacija (office paketi), te 9% programiranje.

Veoma mali broj njih (3%) smatra da su to vještine potrebne za digitalnu transformaciju što pokazuje nerazvijenu svijest kompanija u BiH o potrebama za digitalnom transformacijom.  

Vještine potrebne za razvoj ili primjenu vještačke inteligencije, blockchain technologije, internet of things, gotovo da nisu ni spomenute. 

Uticaj digitalnih vještina na karijeru i zapošljavanje

23% učesnika smatra da zbog nedostatka digitalnih vještina nisu mogli pronaći posao, dok 30% zaposlenih smatra da nedostatak digitalnih vještina utiče na obavljanje posla. 

38% kompanija daju prednost ili isključivo zapošljavaju kandidate sa adekvatnim nivoom digitalnih vještina.

Oni koji traže posao ili su zaposleni, njih 42% smatraju da su najvažnije digitalne vještine koje su potrebne za razvoj njihove karijere programski jezici i programiranje.

Digitalna transformacija nam je prijeko potrebna!

Digitalna tranformacija je jednostavno rečeno primjena digitalnih tehnologija za unapređenje učinka organizacija kao i za njihov doseg na tržištu. 

Za većinu kompanija u BiH još uvijek je nepoznanica kako provesti digitalnu tranformaciju te koje to digitalne vještine zahtijevaju pojedine pozicije u kompaniji. Istraživanja provedena ranije, pokazala su da digitalne vještine najveći uticaj imaju u 6 područja: digitalno poslovanje, digitalni marketing, digitalni razvoj, napredna analitika, industrija 4.0 i novi načini rada. 

Dakle, osim kompanija čije su operacije primarno digitalne (poput ICT kompanija) postoje vještine koje su potrebne za digitalnu tranformaciju u bilo kojoj industriji i na bilo kojem poslu. To su vještine poput UX dizajna, napredna analitika, agile i scrum metode, automatizacija sadržaja, virtualna kolaboracija itd.

Ovo istraživanje pokazalo je da upravo takve vještine nedostaju radnoj snazi u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti