Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Gračanici potpisan sporazum o saradnji škole i privrede

01.07.2014. 07:44 / Izvor: eKapija.ba

U sklopu razvojnog projekta "Mogućnosti primjene plinova i praktična nastava u srednjim školama" koje realizuje MESSER BH Gas d.o.o.i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH - Njemačka vladina razvojna agencija a po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju Njemačke (BMZ) u okviru "develoPPP. de" programa su potpisani Memorandumi o saradnji sa tri srednje škole s područja Gračanice i Petrova.

Koordinatori projekta organizirali su sastanak sa predstavnicima srednjih škola sa područja Gračanice i Petrova, predstavnicima Pedagoških  zavoda RS i Tuzlanskog kantona kao i predstavnicima općina.

Riječ je o projektu čiji se jedan važan dio odnosi na praktično orijentiranu nastavu u srednjim školama iz oblasti plinova i njihove primjene, s ciljem da pored klasičnog načina nastavnog izlaganja na ovu temu, đaci dobiju aktualizirana znanja i praktična iskustva. Uz odobrenje nadležnih ministarstava obrazovanja u oba entiteta, u dvije bh. općine, Gračanica i Petrovo,  takva probna praktična nastava će se održati tokom naredne školske godine.

Na sastanku u Gračanici Sporazum o suradnji potpisali su generalni direktor Messer BH Gasa i JU Gimnazija Dr. Mustafa Kamarić Gračanica- direktorica Minka Kurtović, JU Srednjoškolski centar Petrovo - direktor Dušan Cvijanović i JU Mješovita srednja škola Gračanica - direktor Osman Bukvić.

Projekat je vrlo pozitivno prihvaćen u školama koje su izabrane za implementaciju ovog vida nastave. Svi učesnici ovog sastanka su imali samo riječi hvale za ideju da se privreda uveže sa školom, da učestvuje u kreiranju nastave i na taj način da obrazovanje odgovori realnim potrebama poslodavaca i tržišta rada.

Dogovoreno je da se s 15. augustom, dakle, prije početka nastave, krene u realizaciju projekta, tako što će ispred svake škole biti imenovane osobe za rad u radnoj grupi u narednom periodu. Sporazum o saradnji koji je potpisan krajem juna 2014. trajat će do 31. oktobra 2016.

Projekat "Mogućnosti primjene plinova i praktično orijentirana nastava u srednjim školama" sastavljen je i od mnogobrojnih edukacijskih seminara, kreativnih radionica i stručnih predavanja sa praktičnom osnovom koji će se kontinuirano održavati u trajanju od tri godine.

Ukupna vrijednost projekta koja se odnosi na sve aktivnosti projekta iznosi maksimalno  283.299,39 eura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti