U Lukavcu svečano otvoren 14. Međunarodni sajam turizma LIST 2016

12.05.2016. 13:19 / Izvor: Akta.ba
U Lukavcu svečano otvoren 14. Međunarodni sajam turizma LIST 2016
OTVORI GALERIJU

Sajam predstavlja promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona, ali i unapeđenje i promociju ukupne bosanskohercegovačke turističke ponude.

14. Međunarodni sajam turizma LIST 2016, koji će biti održan u period od 12. do 14. maja 2016. u Lukavcu, danas je svečano otvoren.

Sajam predstavlja promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona, ali i unapeđenje i promociju ukupne bosanskohercegovačke turističke ponude.

Organizatori su istakli da promocija specifičnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine kroz predstavljanje turističkih destinacija, prirodnih ljepota, hotela, restorana, turističkih agencija i drugih privrednika koji su direktno i indirektno vezani za turizam, rezultira porastom broja domaćih i stranih turista što doprinosi boljoj poziciji naše zemlje kao turističke destinacije u svijetu.

Na ovogodišnjm sajmu prijavljeno je 130 izlagača iz 10 zemalja smještenim u dvije sajamske hale.

Ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne zvanicama kao što su ambasadori Francuske, Hrvatske i Malezije, predstavnici ambasada Češke i Turske, ministrica okoliša i turizma FBiH ministrica Edita Đapo, predstavnici ministarstava i Vlade TK, turističke zajednice TK te delegacija Mađarske koju predvodi dogradonačelnik grada Harkanja Kecskeméti Pál I mnogi drugi.

Edita Đapo ministrica okoliša i turizma FBiH poručila kako je ovaj sajam od značaja ne samo za Lukavac i lokalnu zajenicu već za cijelu zemlju. Istakla je značaj jezera Modrac i njegovih potencijala, koji bi trebali biti više predstavljeni javnosti.

"Velikim investicijama privatnog i državnog kapitala jezero Modrac je danas pretvoreno u mjesto za odmor u kontinentalnom dijelu zemlje i pruža idealno mjesto za odmor, bilo da se želite baviti sportovima na vodi, ribolovom ili samo uživati u prelijepom ambijentu jezera. Lukavac nije veliki grad ali zasigurno jeste grad u koji se rado dolazi i u koji se vraća, što potvrđuje i ovaj 14 po redu Lukavački sajam", istakla je u svom obraćanju Đapo.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastoji podržati što više projekata koji doprinose razvoju i unapređenju turizma dodala je Đapo.

Dodjeljene su i zahvalnice istaknutim institucijama u podršci realizacije sajma, Federalnom ministarstvu turizma i okoliša, predstavnicima Turske i Malezije.

Izet Nuhanović, direktor i organizator sajma rekao je kako je iz godine u godinu porast broja izlagača, posjetilaca, sadržaja, medijskih objava o sajmu i njegovim učesnicima.

"Svi spomenuti parametri povećavaju priliva turista, povećanje zaposlenosti i prihoda, a to je dugoročno jačanje turističke ponude Bosne i Hercegovine i građenje pozitivne slike o zemlji", rekao je Nuhanović.

Dževad Mujkić načelnik Općine Lukavac koji je ujedno i proglasio sajam otvorenim kazao je kao lokalna zajednica sama ne bi mogla osigurati da se jedan ovakav sajam uspješno održava sve ove godine.

"Ovo je sajam koji ima dušu i zahvaljujući porodici Nuhanović traje sve ove godine. Općina je uvijek tu da pomogne i doprinese koliko može ali bez podrške i ideje pojedinaca ovakve stvari teško da bi se mogle ralizirati", rekao je Mujkić.

Među ostalim ciljevima Sajma navode njegovanje i promociju autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, promociju brdskog biciklizma kao sporta koji krije velike turističke potencijale, skretanje pažnje medija na turizam BiH organizovanjem novinarske kotlićijade, te pokretanje diskusija i inicijativa o gorućim problemima u oblasti turizma putem konferencija i okruglih stolova, kao i organiziranjem sajamskih večeri u saradnji s nekom od stranih zemalja učesnica Sajma.

Kvaliteti manifestacije doprinijeti će bogat, sadržajan i raznovrstan program, a Sajam će biti zatvoren u subotu koncertom popularne grupe Zabranjeno pušenje.

U četvrtak i petak Sajam će biti otvoren od 10 do 19 sati, dok je radno vrijeme u subotu od 10 do 17 sati. Cijena ulaza na Sajam u prva dva dana je 1 KM, dok je u subotu ulaz besplatan.

Napominjemo da je učesnik Sajma i poslovni portal Akta.ba. Posjetite nas!

I. M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti