Ministar poljoprivrede najavio

Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

12.04.2024. 11:03 / Izvor: Agencije
žito

Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je dozvolila njihov transfer preko svoje teritorije.

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, najavio je ministar poljoprivrede te zemlje, što je potez osmišljen da zaštiti mađarske poljoprivrednike od tržišnih fluktuacija uzrokovanih jeftinijim ukrajinskim uvozom, prenosi Anadolija.

Ministar poljoprivrede Istvan Nagy rekao je da je odluka Evropske unije iz 2022. da dozvoli bescarinski uvoz iz Ukrajine, kako bi pomogla da se njena ekonomija održi nakon ruske invazije, dovela do “ozbiljne prekomjerne ponude i značajno niskih cijena” na evropskom poljoprivrednom tržištu.

Okrivio je Evropsku uniju i Komisiju jer nisu zaštitili evropske poljoprivrednike koji se nisu mogli takmičiti s jeftinijim uvozom i rekao da će Mađarska donijeti dodatne zaštite “u svojoj nadležnosti”.

“Brisel i Evropska komisija izdali su mađarske farmere i umjesto toga podržavaju ukrajinske oligarhe”, rekao je Nagy.

Zabrana uvoza za 24 proizvoda

Mađarska je imala teške odnose sa susjednom Ukrajinom i jedna je od zemalja EU-a koja pruža najslabiju podršku Kijevu tokom rata s Rusijom.

Nagy je rekao i da se vlada odlučila za plan u pet tačaka za pomoć mađarskim poljoprivrednicima, uključujući zahtjev da prodavci i logističke kompanije izvještavaju mađarsku vladu o ograničenim proizvodima koji se uvoze preko Ukrajine, bez obzira na zemlju porijekla tih proizvoda.

Mađarska je prošle godine uvela zabranu uvoza 24 ukrajinska poljoprivredna proizvoda, ali je dozvolila njihov transfer preko svoje teritorije.

Zabrana se odnosila na žitarice, uljanu repicu, brašno, jestivo ulje i nekoliko mesnih proizvoda. Vlada je prošlog mjeseca skinula ukrajinski prirodni med sa te liste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti