U RS-u izgradnja prvog vjetroparka, za Zenicu 13,5 mil. EUR grant sredstava

08.11.2017. 11:37 / Izvor: Akta.ba
U RS-u izgradnja prvog vjetroparka, za Zenicu 13,5 mil. EUR grant sredstava

Ovo je već treći projekat vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini koji se finansira kroz Njemačku finansijsku saradnju sa BiH.

Ugovor o kreditu za finansiranje Vjetroelektrane Hrgud danas je potpisan između Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine i Njemačke razvojne banke KfW. Cilj projekta je izgradnja vjetroelektrane kapaciteta 48 MW sa vijekom trajanja od najmanje 20 godina i godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 126 GWh, kako bi se izvršila diverzifikacija izvora energije u zemlji u pravcu dobijanja ekonomične i ekološki prihvatljive električne energije.

Očekuje se da će ovaj projekat dovesti do smanjenja emisije CO2 na nivou od 108.000 tona godišnje. Hrgud se nalazi u opštini Berkovići u Hercegovini, na udaljenosti od oko 50 km od Trebinja i 30 km od Mostara.

Njemačka vlada je dodijelila sredstva za finansiranje ovog projekta vjetroelektrane u Republici Srpskoj kroz niskokamatni kredit koji daje KfW u iznosu do 60 miliona EUR, dok je nosilac aktivnosti Elektroprivreda RS sa svoje strane osigurala sredstva u iznosu od 4,3 miliona EUR.

„Hrgud će biti prva vjetroelektrana u Republici Srpskoj i iskoristiće izvanredan potencijal za proizvodnju električne energije iz energije vjetra u južnoj Hercegovini. Ovo je već treći projekat vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini koji se finansira kroz Njemačku finansijsku saradnju sa BiH. Na prvom projektu, Vjetroelektrani Mesihovina u Federaciji BiH, su završeni radovi i puštanje u rad se očekuje početkom naredne godine. Ponosni smo što podržavamo uspostavljanje ove održive tehnologije u BiH“, kazao je Dr. Matthias Schmidt-Rosen, direktor Ureda KfW-a za Bosnu i Hercegovinu prilikom potpisivanja ugovora.

Istom prilikom je Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda, potpisao i ugovor o finansiranju projekta „Prečišćavanja otpadnih voda u Zenici“ sa KfW-om. Projekat će biti podržan bespovratnim sredstvima u iznosu od 13,5 miliona EUR koji daje Njemačka finansijska saradnja sa BiH radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zenici. Ovo postrojenje će dati značajan doprinos poboljšanju kvaliteta vode u rijeci Bosni, a pored toga će pomoći BiH da ispuni svoje obaveze iz direktiva o vodama Evropske unije. Projekat će biti sufinansiran kroz bespovratna sredstva u iznosu od 4,75 miliona EUR koja daje Švicarska vlada, te vlastitim doprinosom Grada Zenice od oko 1,0 milion EUR.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti