U Sarajevu otvorena konferencija "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂"

06.10.2021. 11:15 / Izvor: Akta.ba

Međunarodna konferencija "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂", u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, počela je danas u Sarajevu.

Međunarodna konferencija "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂", u organizaciji Fabrike cementa Lukavac, počela je danas u Sarajevu.

Generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Stjepan Kumrić kazao je da je osnovna ideja i koncept konferencije da se na jednom mjestu okupe predstavnici građevinske i drugih industrija, proizvođači cementa iz regiona, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, obrazovne institucije, studenti i druge stručne javnosti u BiH i regionu, te razmotre aktuelna pitanja i prenesu pozitivna iskustva.

"Tehnologije koje sada imamo su svjetske i jako puno je uloženo u njih. Imamo mladi tim ljudi koji su spremni na promjene. Trenutnu situaciju moramo preokrenuti u svoju korist i da svaka promjena bude prilika za uspjeh. Smanjili smo emisije za Co2 za 10 posto, a plan je da taj procenat dovedemo na 25 posto. Naš cilj je da od tri do pet godina dođemo u prvih pet cementara u Evropi", najavio je on.

Ambasadorica Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann naglasila je da ove teme moraju biti stavljene u fokus više nego ikada. 

Poručila je da je Austrija kontinuirano od 1995. godine jedan od najvećih investitora sa ulaganjima većim od 1,4 milijarde eura. 

"U BiH prisutno oko 200 austrijskih kompanija u sektoru usluga i proizvodnje i postoji još puno potencijala za proširenje saradnje, posebno u oblastima energije i zaštite okoliša, kazala je ambasadorica.  

Predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG (ABAG) Harald Fritsch rekao je da kao jedan od najvećih stranih ulagača u BiH žele da zajedno sa Fabrikom cementa Lukavac budu inicijatori promjena u oblasti zbrinjavanja otpada, energetske efikasnosti i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i šire.

"Obaveza društva i politike bi trebala biti da što manje proizvodi otpada. Na prvom mjestu je recikliranje otpada, zato mi u cementnoj industriji, otpad koji je moguće sagorijevati, koristimo kao gorivo. Tako doprinosimo dekarbonizaciji kako bi se što manje ispuštao CO2, a s druge strane dobijamo materijal za gorivo. Potrebna nam je pomoć i politike kako bi se stekli okvirni uslovi da nastavimo tim putem, a kako bi zemlja bila što zelenija", poručio je Fritsch.

Želja im je da lokalni nivoi budu samoodrživi, ali ako lokalna zajednica ne može preuzeti tu ulogu, dodaje da oni kao proizvođači moraju imati standard kako da brinu o zaštiti okoline.

U nastavku konferencije eminentni međunarodni i domaći predavači će svojim stručnim predavanjima o aktuelnim temama i na osnovu primjera dobrih praksi u Austriji, Njemačkoj, Srbiji i BiH dati detaljan uvid u savremene trendove i pristupe u cementnoj industriji, korištenju zamjenskih goriva, zelene energije i smanjenju CO₂ emisija. 

Najavljena je zanimljiva panel diskusija o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš, kao i o budućim planovima koji su u skladu sa ciljevima Agende 2030.

Fabrika cementa Lukavac, članica ABAG grupe iz Austrije, konferenciju je organizirala povodom 20 godina uspješne privatizacije pod motom "20 godina čvrste veze".

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti