U Sarajevu za 12 dana 542 osobe ostale bez posla, slijedi još 10.000 otkaza

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Sarajevu za 12 dana 542 osobe ostale bez posla, slijedi još 10.000 otkaza

01.04.2020. 09:15 / Izvor: nap.ba

Prave posljedice bit će jasnije polovinom aprila, a već sada je na kantonalnim zavodima za zapošljavanje stotine onih koji su u protekle dvije sedmice ostali bez posla

Dok se BiH suočava sa najvećom poslijeratom krizom u borbi sa koronavirusom, u kojoj je već izgubljeno 12 života, posljedice će osjetiti sve sfere života - piše Patria. 

Jedan od najjačih udara trpi privreda BiH, a od polovine marta kada su počele restriktivne mjere veći dio firmi usljed nemogućnosti svakodnevnog rada bio je prinuđen prekinuti djelatnost, a time i ostaviti radnike bez egzistencije. Neki su smanjili plate radnicima, drugi su ih poslali na godišnji odmor, dok je već nekoliko hiljada ostalo bez posla i primanja. 

Prave posljedice bit će jasnije polovinom aprila, a već sada je na kantonalnim zavodima za zapošljavanje stotine onih koji su u protekle dvije sedmice ostali bez posla.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS 18. marta bilo je 58.029 osoba, dok je na dan 30. mart već 58.571 osoba što je za 542 osobe više. 

Većina novoprijavljenih navode da su otkaze dobili usljed krize izazvane koronavirusom. 

Prije nekoliko dana grupa od tridesetak sarajevskih hotelijera i ugostitelja koji su najviše pogođeni pandemijom koronavirusa uputila je apel vlastima da im olakšaju poslovanje na način uplate doprinosa za radnike ili uvedu moratorije na otplatu kredita.

No, do danas nema zvaničnih olakšica za privrednike, a već od sutra 1. aprila broj nezaposlenih mogao bi biti uvećan za 10.000 osoba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti