Ubrzo ističe akcioni plan za korištenje energije iz obnovljivih izvora

12.10.2017. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Ubrzo ističe akcioni plan za korištenje energije iz obnovljivih izvora

Svaka ozbiljna država danas mora razmišljati o sigurnosti opskrbe električnom energijom, a da to danas nije moguće bez energije vjetra i drugih oblika energije iz obnovljivih izvora

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (OIEiEK) FBiH će ovog mjeseca predložiti okvir za ažuriranje Akcionog plana za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u FBiH.

Armin Đuliman, energetski stručnjak u OIEiEK Federacije, kaže da će idući mjesec, već treći put zaredom, predložiti izmjene nadležnim, te da se nada da će ovaj put proći. Ističe da je to bitno jer sadašnji akcioni plan vrijedi do 2020. Ovo je nešto što će se morati uraditi kako bi se znalo koje aktivnosti će Federacija morati provesti kako bi ispunila preuzete obveze iz ove oblasti.

Također navodi da rade na pripremi izmjena i dopuna zakona iz sektora energije.

Đuliman objašanjava da svaka ozbiljna država danas mora razmišljati o tome kako osigurati sigurnost opskbe električnom energijom, a da to nas nije moguće bez energije vjetra i drugih oblika obnovljivih izvora.

Navodi da su oblast obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti  veoma povezane, a dokaz tomu je i četvrti energetski paket EU koji će se zvati Clean Energy.

Do sada su i u EU ova dva procesa išla paralelno. Međutim sada su ove oblasti sa jednim paketom postale neodvojive.

No, u kojoj  mjeri su ove oblasti u FBiH odvojene pokazuje i činjenica, kaže Đuliman, da su prilikom priprema zakona o EE morali veslati između Scile i Hardibe prilikom njegove pripreme.

''Htjeli smo napraviti bar nekakav zakon temeljen na direktivama EU, a  za koje smo pretpostavili da mogu proći Parlament. Znali smo da ako u njega unesemo direktnu vezu između energijeske efikasnosti i i obnovljivih izvora energije on vjerojatno ne bi prošao. Direktna veza je da povećanje energetske efikasnosti u starim zgradama'', kaže on.

Dodaje da su znali da to sigurno ne bi prošlo Parlament pa to nisu unijeli u prijedlog zakona jer bi protivnici bilo kakvih promjena odmah taj zakon oborili jer bi ga smatrali preskupim za građane.

On navodi da Operator u ugovornom odnosu ima 178 postrojenja ukupne snage 68 MW. U privilegiranom statusu su 44 MW.

Što se financiranja tiče ističe da Operator ne financira izgradnju ovih objekata nego potiče proizvodnju energije iz obnovljivih izvora tako što kroz proces dodjele statusa privilegiranog potrošača otkupljuju električnu energiju po zagaratirnoj cijeni koja je znatno viša od tržišne cijene ili po referentnoj cijeni koja je, po pravilima FERKA,  za 20 posto veća od tržišne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti