Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

UPFBiH traži moratorij na otplatu kredita svima koji zatraže odgodu plaćanja

Iz UPFBiH naglašavaju da posljedice pandemije coronavirusa moraju podnijeti svi pa i banke i podsjećaju da stabilanist bankarskog sektora u FBiH i Bi

29.03.2020. 17:38 / Izvor: Akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva Agenciju za bankarstvo Federacije BiH i sve komercijalne banke koje posluju na teritoriji FBiH da konačno shvate težinu situacije u kojoj su se našla fizička i pravna lica zbog pandemije coronavirusa. UPFBiH poziva Agenciju za bankarstvo i FBiH da prestanu sa kalkulantskim i autističnim ponašanjem te zahtijeva da se moratorij odnosi na sve koji zatraže odgodu plaćanja rate kredita, a ne da banke procjenjuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita, a kome ne.

„U situaciji kada je prioritet sačuvati zdravlje i živote ljudi, radna mjest a i maksimalno umanjiti negativne posljedice pandemije coronavirusa na privredu, Agencija za bankarstvo FBiH i banke se ponašaju autistično i kalkulantstki. UPFBiH apsolutno podržava mjere kojima će se sačuvati stabilnost finansijskog sektora, ali zahtijevamo da banke, bez previše administriranja i pairologije, pomognu privredi da sa što manje posljedica prrebrodi negativne uticaje pandemije coronavirusa. U tom smislu, zahtijevamo da Agencija za bankarstvo FBiH donese odluku kojom će svim fizičkim i pravnima licima koja to koji zatraže biti omogućena odgoda naplate rata kredita čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno, čiji su izvori za otplatu smanjeni i time onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci, ukoliko je to posljedica negativnog uticaja izazvanog pandemijom virusnog oboljenja "COVID-19", kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH naglašavaju da posljedice pandemije coronavirusa moraju podnijeti svi pa i banke i podsjećaju da stabilanist bankarskog sektora u FBiH i BiH, banke dobrim dijelom duguju domaćim privrednicima. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti