UPIP: Projekat "Uspostava Agroinkubatora Žepče" nagrađen Međunarodnom nagradom za pionirske razvojne projekte za 2009. godinu u području Razvoj poljoprivrede kroz tehnologiju

23.10.2009. 12:03 / Izvor: eKapija.ba
UPIP: Projekat 'Uspostava Agroinkubatora Žepče' nagrađen Međunarodnom nagradom za pionirske razvojne projekte za 2009. godinu u području Razvoj poljoprivrede kroz tehnologiju

Program Arapskog Zaljeva za Razvojne Organizacije Ujedninjenih Naroda (AGFUND) najavio je pobjedničke projekte njihove Međunarodne Nagrade za Pionirske Razvojne Projekte za 2009. godinu u području Razvoj poljoprivrede kroz tehnologiju. Na sjednici koja je održana 14. oktobra 2009. godine u Istanbulu pod predsjedanjem predsjednika AGFUND-a - princa Talal Bin Abdul Aziza, Odbor za dodjelu nagrada odobrio je tri pobjednička projekta između 39 projekata iz 33 zemlje sa 4 kontinenta.

(Objekat Agroinkubatora Žepče)

U drugoj kategoriji nagrada: "Napori nevladinih organizacija u podršci i poticaju malim poljoprivrednicima u siromašnim zajednicama, primjenom novih tehnologije u povećanju njihovih poljoprivrednih proizvoda", Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče proglašena je pobjednikom sa svojim projektom "Uspostavljanje Agroinkubatora" Žepče.

Vrijedi spomenuti da su kvalificirani nominirani projekti ocjenjivani od strane stručnjaka na području koje pokriva nagrada, u skladu sa kriterijima navedenim u Statutu nagrade. Članstvo odbora za dodjelu nagrade činile su poznate svjetske ličnosti poput Mercedes Menafra de Batly, bivše Prve dame Urugvaja, Predsjednice organizacije All for Uruguay, barunice Emme Nicholson od Winterbourne MEP, potpredsjednice Odbora za vanjske poslove u Evropskom Parlamentu, dr. Ahmeda Mohammeda Alija, predsjednika Islamske Banke za Razvoj, prof. Muhammada Yunusa, osnivača i direktora Grameen Banke i dr. Y. Seyyida Abdulaia, bivšeg generalnog direktora OPEC Fonda za međunarodni razvoj.

Projekat "Uspostava Agroinkubatora Žepče" implementiran je od Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče u partnerstvu sa Udruženjem poljoprivrednika "Jedinstvo" Bočinja Maglaj i Udruženjem poljoprivrednika "Poljoprivrednik" Zavidovići. Finansiran je od Evropske komisije kroz V poziv podrške MSP i regionalnom ekonomskom razvoju u BiH. "Agroinkubator", kao infrastrukturna podrška razvoju agrobiznisa, na dijelu regije Centralna Bosna okupio je udruženja i zadruge sa područja općina Žepče, Zavidovići i Maglaj, a čija saradnja i interes se ogledaju u podršci razvoju aktivnosti iz djelokruga njihovog rada.

(Edukativna radionica)

Osim usluga pedološke laboratorije, ureda za udruženja i zadruge, sale za edukativne radionice, hladnjače cca 300 kubnih metara za čuvanje proizvoda proizvođača do plasmana do tržišta, pružaju se usluge stručne službe menadžmenta Agroinkubatora, usluge menadmženta UPIP Žepče u podršci razvoju udruženja i izradi pojedinačnih i zajedničkih projekata.

"Projekat je proizašao iz potreba sa terena i utvrđivanjem zajedničkih ciljeva i potreba i te kako se mogu pokrenuti aktivnosti koje predstavljaju, istina prve korake ka postizanju boljih rezultata u sektoru agrobiznisa. Ovo je primjer dobre prakse, a za samo kratko vrijeme kako smo počeli sa radom u Agroinkubatoru, broj pruženih usluga pokazuje potrebu i opravdanost za ovakvim instrumentom infrastrukturne podrške. Istina da treba još ulaganja u ovu infrastrukturu ali nadamo se da ćemo budućim aktivnostima, i uz podršku nadležnih institucija to i realizirati. Bilo bi nam drago i veliko zadovoljstvo da se ovakve aktivnosti pokrenu i drugim sredinama", istakli su u Udruženju poduzetnika i poslodavaca Žepče.

(Pedološki laboratorij)

Ova nagrada je priznanje i rezultat desetogodišnjeg rada ovog udruženja, a zajednička saradnja u sektoru agrobiznisa sa drugim udrugama rezultirala je i implementiranjem ovog projekta. Ova nagrada i priznanje je poticaj za dalje uspješne korake i projekte u razvoju infrastrukturne podrške razvoju biznisa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti