Upućen zahtjev za ispitivanje Okolinske dozvole za blok 7 TE Tuzla

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Upućen zahtjev za ispitivanje Okolinske dozvole za blok 7 TE Tuzla

08.11.2019. 09:05 / Izvor: Akta.ba

Nevladina organizacija Ekotim je nedavno uputila Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu Federacije BiH, povodom odbačene tužbe koja je podnesena protiv Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine u vezi izgradnje bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Kantonalni sud je doveo u pitanje pravo Ekotima na pokretanje sudskog postupka u svojstvu stranke, a što nije u skladu sa odredbama Aarhuske konvencije i Zakona o zaštiti okoliša FBiH; navode iz Ekotima.

„Nisu nas ni pitali da li imamo članove na području tuzlanskog kantona, nego su se prosto vodili adresom registracije, i eto, njihov zaključak je da udruženje registrovano u Sarajevu nema pravo da ukazuje na propuste,  greške i kršenje zakona u okolinskoj dozvoli koju izdaje Federalno ministarstvo okoliša za postrojenje u Tuzlanskom kantonu.“ izjavio je Rijad Tikveša iz Ekotima. „Da je Sud ušao u meritum predmeta, ustanovio bi koliko je naša tužba opravdana, odnosno koliko je propusta i grubih kršenja zakona napravljeno u procesu izdavanja okolišne dozvole za blok 7 TE Tuzla.“

„U zakonu o udruženjima i fondacima je jasno navedeno  da udruženje registrovano na federalnom nivou ima pravo da radi na teritoriji Federacije BiH. Na osnovu zakonskih odredbi udruženje Ekotim jeste zainteresirana stranka u postupku, budući da predstavlja organizaciju za zaštitu okoliša, i kao takva uživa sva prava na pokretanje sudskih postupaka iz oblasti zaštite okoliša.“ izjavila je Nina Kreševljaković, pravni ekspert Aarhus centra u BiH.

„Iz ovih razloga, Ekotim će iskoristiti svoja prava pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, posebno uzimajući u obzir činjenicu da će, ukoliko bude izgrađen i pušten u rad, blok 7 direktno ugrožavati okoliš cjelokupnog područja BiH i susjednih država, te kao takav predstavlja vitalno okolišno pitanje koje će imati kontinuiran negativan uticaja na zdravlje svih građana u narednim desetljećima.“

„Mi smo pokrenuli proces kojim tražimo preispitivanje presude pred Vrhovnim sudom FBiH. Ukoliko se i tu pokaže da je važnije mjesto registracije, od kršenja zakona i ukazivanja na propuste u okolinskoj dozvoli kojim se ugrožava zdravlje stotina hiljada stanovnika tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i susjednih država, biti ćemo prinuđeni zaštitu svojih prava tražiti na višim, međunarodnim instancama", zaključio je Tikveša.

„Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu predstavlja još jedan primjer kako se ne implementiraju jasne zakonske odredbe iz oblasti zaštite okoliša. Osporiti aktivnu legitimaciju za pokretanje upravnog spora u svojstvu stranke u predmetu izdavanja Okolinske dozvole izdane od strane FBiH ministarstva, udruženju koje je registrovano na nivou FBiH, je u najmanju ruku upitno. Po svemu sudeći, kada su u pitanju 'strateški projekti' primjenjuju se neka posebna pravila",   istakao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti