Upućen zahtjev za ispitivanje Okolinske dozvole za blok 7 TE Tuzla

08.11.2019. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Upućen zahtjev za ispitivanje Okolinske dozvole za blok 7 TE Tuzla

Nevladina organizacija Ekotim je nedavno uputila Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Nevladina organizacija Ekotim je nedavno uputila Zahtjev za vanredno preispitivanje sudske odluke Vrhovnom sudu Federacije BiH, povodom odbačene tužbe koja je podnesena protiv Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine u vezi izgradnje bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Kantonalni sud je doveo u pitanje pravo Ekotima na pokretanje sudskog postupka u svojstvu stranke, a što nije u skladu sa odredbama Aarhuske konvencije i Zakona o zaštiti okoliša FBiH; navode iz Ekotima.

„Nisu nas ni pitali da li imamo članove na području tuzlanskog kantona, nego su se prosto vodili adresom registracije, i eto, njihov zaključak je da udruženje registrovano u Sarajevu nema pravo da ukazuje na propuste,  greške i kršenje zakona u okolinskoj dozvoli koju izdaje Federalno ministarstvo okoliša za postrojenje u Tuzlanskom kantonu.“ izjavio je Rijad Tikveša iz Ekotima. „Da je Sud ušao u meritum predmeta, ustanovio bi koliko je naša tužba opravdana, odnosno koliko je propusta i grubih kršenja zakona napravljeno u procesu izdavanja okolišne dozvole za blok 7 TE Tuzla.“

„U zakonu o udruženjima i fondacima je jasno navedeno  da udruženje registrovano na federalnom nivou ima pravo da radi na teritoriji Federacije BiH. Na osnovu zakonskih odredbi udruženje Ekotim jeste zainteresirana stranka u postupku, budući da predstavlja organizaciju za zaštitu okoliša, i kao takva uživa sva prava na pokretanje sudskih postupaka iz oblasti zaštite okoliša.“ izjavila je Nina Kreševljaković, pravni ekspert Aarhus centra u BiH.

„Iz ovih razloga, Ekotim će iskoristiti svoja prava pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, posebno uzimajući u obzir činjenicu da će, ukoliko bude izgrađen i pušten u rad, blok 7 direktno ugrožavati okoliš cjelokupnog područja BiH i susjednih država, te kao takav predstavlja vitalno okolišno pitanje koje će imati kontinuiran negativan uticaja na zdravlje svih građana u narednim desetljećima.“

„Mi smo pokrenuli proces kojim tražimo preispitivanje presude pred Vrhovnim sudom FBiH. Ukoliko se i tu pokaže da je važnije mjesto registracije, od kršenja zakona i ukazivanja na propuste u okolinskoj dozvoli kojim se ugrožava zdravlje stotina hiljada stanovnika tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i susjednih država, biti ćemo prinuđeni zaštitu svojih prava tražiti na višim, međunarodnim instancama", zaključio je Tikveša.

„Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu predstavlja još jedan primjer kako se ne implementiraju jasne zakonske odredbe iz oblasti zaštite okoliša. Osporiti aktivnu legitimaciju za pokretanje upravnog spora u svojstvu stranke u predmetu izdavanja Okolinske dozvole izdane od strane FBiH ministarstva, udruženju koje je registrovano na nivou FBiH, je u najmanju ruku upitno. Po svemu sudeći, kada su u pitanju 'strateški projekti' primjenjuju se neka posebna pravila",   istakao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti