Uskoro ponovljeni tender za Tehnološki biznis park Banja Luka: Prema procjenama investicija vrijedna 45 mil KM

11.03.2009. 13:28 / Izvor: Nezavisne novine
Uskoro ponovljeni tender za Tehnološki biznis park Banja Luka: Prema procjenama investicija vrijedna 45 mil KM

Ponovljeni konkurs za izradu studije izvodljivosti Tehnološkog parka biće raspisan ove nedjelje. "Tender će ponovo biti raspisan jer se na prethodnom nisu javili kandidati koji ispunjavaju formalne i programske uslove definisane konceptom projekta", rekao je Vladimir Damjanović, rukovodilac Sektora za marketing i edukaciju projekta.

On je dodao da studija izvodljivosti Tehnološkog biznis parka podrazumijeva profesionalnu analizu izvodljivosti sa svih aspekata, od lokacijskog, zemljišnog, ekonomskog i pravnog do ocjenjivanja svih društvenih i ekonomskih koristi koje će grad Banja Luka i RS imati nakon njegove implementacije.

U Gradskoj razvojnoj agenciji, koja je i implementator ovog projekta, nadaju se da će ovog puta dobiti kvalifikovanog izvođača s kojim će potpisati ugovor o izradi studije.

"Nakon izrade, studija će biti predložena Skupštini grada na usvajanje. U samoj studiji će biti identifikovani naredni koraci na implementaciji projekta Tehnološkog biznis parka, od kojih je sigurno izrada urbanističkog dokumenta i njegovo usvajanje jedan od sljedećih koraka", istakao je Damjanović.

Izgradnja Tehnološkog biznis parka, prema procjenama, koštala bi oko 45 miliona KM, a zapošljavao bi od 6.000 do 8.000 ljudi.

"Tehnološki biznis park je instrument privrednog razvoja, a osmišljen je kao planski organizovan i infrastrukturno opremljen prostor u kojem se osigurava koncentracija znanja i stvaraju uslovi za poslovno povezivanje i razvoj", kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji.

U Administrativnoj službi grada ističu da je cilj ovog projekta da privuče strane investicije u Banja Luku i da osposobi resurse po kojem je nekad grad bio prepoznatljiv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti