Vijesti

Uskoro ponovljeni tender za Tehnološki biznis park Banja Luka: Prema procjenama investicija vrijedna 45 mil KM

11.03.2009. 13:28 / Izvor: Nezavisne novine

Ponovljeni konkurs za izradu studije izvodljivosti Tehnološkog parka biće raspisan ove nedjelje. "Tender će ponovo biti raspisan jer se na prethodnom nisu javili kandidati koji ispunjavaju formalne i programske uslove definisane konceptom projekta", rekao je Vladimir Damjanović, rukovodilac Sektora za marketing i edukaciju projekta.

On je dodao da studija izvodljivosti Tehnološkog biznis parka podrazumijeva profesionalnu analizu izvodljivosti sa svih aspekata, od lokacijskog, zemljišnog, ekonomskog i pravnog do ocjenjivanja svih društvenih i ekonomskih koristi koje će grad Banja Luka i RS imati nakon njegove implementacije.

U Gradskoj razvojnoj agenciji, koja je i implementator ovog projekta, nadaju se da će ovog puta dobiti kvalifikovanog izvođača s kojim će potpisati ugovor o izradi studije.

"Nakon izrade, studija će biti predložena Skupštini grada na usvajanje. U samoj studiji će biti identifikovani naredni koraci na implementaciji projekta Tehnološkog biznis parka, od kojih je sigurno izrada urbanističkog dokumenta i njegovo usvajanje jedan od sljedećih koraka", istakao je Damjanović.

Izgradnja Tehnološkog biznis parka, prema procjenama, koštala bi oko 45 miliona KM, a zapošljavao bi od 6.000 do 8.000 ljudi.

"Tehnološki biznis park je instrument privrednog razvoja, a osmišljen je kao planski organizovan i infrastrukturno opremljen prostor u kojem se osigurava koncentracija znanja i stvaraju uslovi za poslovno povezivanje i razvoj", kažu u Gradskoj razvojnoj agenciji.

U Administrativnoj službi grada ističu da je cilj ovog projekta da privuče strane investicije u Banja Luku i da osposobi resurse po kojem je nekad grad bio prepoznatljiv.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti