Uspješna privatizacijska priča iz Lukavca: U FCL uloženo preko 100 mil. EUR

27.05.2016. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Uspješna privatizacijska priča iz Lukavca: U FCL uloženo preko 100 mil. EUR
OTVORI GALERIJU

Strateška ulaganja i modernizacija, Fabrici su osigurala epitet najvećeg proizvođača cementa u Bosni i Hercegovini.

 

U Fabrici cementa Lukavac  danas je prigodnim programom obilježeno 15 godina od uspješne privatizacije. Naime, Fabrika je 2001. godine postala članica ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije, čija su strateška ulaganja i modernizacija, fabrici osigurala epitet najvećeg proizvođača cementa u Bosni i Hercegovini.

CEMENTARA PO  EU STANDARDIMA

Generalni direktor FCL-a Izet Imamović ovom prilikom kazao je kako je intezivni period investicijskih radova, koji su realizovani u dvije velike faze izgradnje i rekonstrukcije, trajao od 2002. do 2009. godine, kada je u pogon puštena nova proizvodna linija.

Vrijednost dosadašnjih investicija u Fabriku iznose preko 100 miliona eura, a kako kaže Imamović pored udvostručenog proizvodnog kapaciteta FCL  je doživjela preobražaj u jednu od tehnoloških najsavremenijih cementara u Evropi, koja ispunjava sve standarde Evropske unije po pitanju kvaliteta proizvodnje i ekologije.

Naveo je kako savremeni filteri koji su ugrađeni u najnoviju proizvodnu liniju, u zrak ispuštaju tek 10 miligrama prašine po kubnom metru zraka, što je pet puta učinkovitije od normi, propisanih strogim pravilima EU.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ovom prilikom menadžmentu je čestitala 15 godina od uspješne privatizacije, te naglasila kako je ovo sada modernizovana fabrika u kojoj se postigao najveći svjetski ekološki standard.

"Ovako odgovorni investitori prema radnicima, uposlenicima i lokalnim zajednicama su investitori koje podržava Vlada Federacije BiH", kazala je ministrica Đapo.

Obilježavanju jubileja  prisustvovao je i premijer TK Bego  Gutić koji je kazao da Fabrika cementa Lukavac, kao najveće gradilište i jedna od najvećih investicija u Bosni i Hercegovini igra veliku ulogu u stvaranju pozitivnog imidža zemlje. Gutić je naglasio kako  upravo ova Fabrika može biti uzor svim potencijalnim investitorima.

"Ovo je dokaz da su ovdje ozbiljne investicije dobrodošle i da se zajedno sa motiviranim lokalnim stručnjacima uspješno sprovode", kazao je premijer Gutić, dodajući kako se uprkos trostrukom povećanju proizvodnje, ekološka opterećenja smanjili za više od 90 posto.

OČUVANJE OKOLIŠA

Direktor Fabrike istakao je i da završetak ciklusa investiranja ne znači i završetak ulaganja u FCL. Naime do 2018. godine će uslijediti investicije od preko 10 miliona eura, koji će biti usmjerene u unaprjeđenje proizvodnog procesa, očuvanje okoliša, te podizanje kvaliteta proizvoda i kvaliteta radne sredine.

U sklopu obilježavanja jubileja održane su i tri prezentacije na teme: Proizvodnja krutog goriva i otpada od strane kompanije Dvokut, Alternativa goriva u cementnoj industriji od strane kompanije Enova iz Sarajeva i Upotreba alternativnih goriva u cementnoj industriji od strane FCL.

Tokom prezentacije istaknuto je kako je Fabrika krenula u korak sa svjetskim trendovima, te prva u BiH počela koristiti ove izvore energije. Trenutno učešće alternativnih goriva u proizvodnji iznosi 30 posto, a mjerenja koja su provela 2015. godine pokazala su da je emisija polutanata ispod zakonom predviđenih vrijednosti i u skladu sa strogim direktivama EU.

FCL trenutno spaljuje raspoloživa i strogo kontrolisana alternativna goriva. Čak 20 posto od ukupno investiranih sredstava izdvojeno je u opremu koja osigurava proizvodnju prema evropskim propisima.

E. Kokor

 

    

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti