Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Utvrđen prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije

25.02.2021. 14:04 / Izvor: Akta.ba

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Dopunom je određeno da će obavezujući ciljevi FBiH o udjelu energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije za 2020. godinu, iskazani Akcionim planom za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH (APOEF), biti primjenjivani do donošenja novog planskog dokumenta za korištenje obnovljivih izvora energije u BiH.

Kako je obrazloženo, poticanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora obezbjeđuje se podrška realizaciji obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela potpisivanjem međunarodnih ugovora Okvirna konvencija UN-a o klimatskim promjenama, Kjoto protokol, Ugovor o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Federalna vlada je, također, donijela i Odluku o utvrđivanju obavezujućih ciljeva za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti