Vijesti

Veterinarski zavod USK-a od danas će vršiti kontrolu sirovog mlijeka

16.01.2008. 16:17 / Izvor: Fena

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Šemsudin Dedić danas (16.01.2008.) je u Kantonalnom veterinarskom zavodu svečano pustio u rad visoko sofisticirane aparate za analizu sirovog mlijeka.

Njihova nabavka koštala je oko 600.000 KM, od čega je 100.000 osigurala Vlada Kantona rebalansom prošlogodišnjeg budžeta, dok je ostatak osigurao Zavod putem kredita i iz vlastitih sredstava.

Riječ je o prvoj laboratoriji u BiH koja će raditi po standardima Evropske unije. To će omogućiti kvalitetniju i efikasniju kontrolu ispravnosti mlijeka, istaknuto je.

Već danas potpisan je ugovor o poslovnoj saradnji između Veterinarskog zavoda USK-a i Mljekare "Meggle", koja je Institutu u Banjoj Luci plaćala i do 200.000 maraka za kontrolu mlijeka.

Premijer Dedić kazao je da će Vlada Kantona i dalje raditi na tome da ovaj kanton zadrži prvo mjesto po proizvodnji mlijeka u cijeloj BiH. Pored stočarstva, ulagat će se i u druge vidove poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno poticajima poljoprivrednim proizvođačima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti