Vijesti

Vlada HNK: Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o poticaju razvoja male privrede i zaštiti tradicionalnih djelatnosti

24.11.2009. 13:29 / Izvor: eKapija.ba

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, 24. novembra 2009. godine u organizaciji Ministarstva privrede HNK, održana je javna rasprava o Nacrtu Zakona o poticaju razvoja male privrede i zaštiti tradicionalnih djelatnosti (obrta), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HNK.

"Ovim zakonom utvrđuju se osnove planiranja, osiguranje sredstava i provođenje mjera razvoja male privrede u Hercegovačko-neretvanskom kantonu", rekao je Maid Ljubović, pomoćnik ministara za privredu HNK, te dodao da Zakon utvrđuje aktivnosti i mjere u poticaju i razvoju male privrede i zaštiti tradicionalnih djelatnosti, nadzor nad provođenjem zakona, kaznene odredbe i druga pitanja u vezi s poticanjem malog gospodarstva u HNK-u.

Ljubović je istaknuo da Zakon sadrži poticajne mjere poput kreditiranja subjekata male privrede pod povoljnim uvjetima, davanja garancija za kredite, pružanja stručne i savjetodavne pomoći, poticaja u korištenju predpristupnih fondova Europske unije, davanja podrške za povećanje upošljavanj, podrške razvoju poduzetništva i podrške za istraživanje, razvoja i primjene inovacija, edukacije i prekvalifikacije, te davanje podrške za uvođenje certifikata i međunarodnih standarda kvalitete.

Senita Babović iz Sektora za poduzetništvo i obrt Ministarstva privrede HNK istaknula je kao glavni cilj današnje javne rasprave usvajanje Zakona o poticaju razvoja male privrede i zaštitu tradicionalnih djelatnosti.

"Nositelji programa razvoja u Zakonu su Vlada, ministarstvo, jedinice lokalne samouprave, Gospodarska i Obrtnička komora HNK, udruženja male privrede i preduzetništva, te Regionalna razvojna agencija", rekla je Babović, te dodala kako je akcent stavljen na stare zanate koji su od velike važnosti za tradiciju ovoga područja.

"Sve nositelje programa Zakon mora povezati jer jedino tako možemo kvalitetno djelovati i donijeti opće dobro Kantonu", zaključila je Babović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti