Yamazaki: Turizam je važna grana za razvoj Sarajeva

08.06.2013. 09:13 / Izvor: eKapija.ba
Yamazaki: Turizam je važna grana za razvoj Sarajeva

Japanski ambasador je istaknuo pomoć našoj zemlji i u vidu tzv. temeljnih malih projekata na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić susreo se u petak sa ambasadorom Japana u BiH, Nj.E. Hideo Yamazaki-jem, koji mu je čestitao na imenovanju.

"Vaša zemlja kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, odigrala je značajnu ulogu u rekonstrukciji Sarajeva i BiH. Posebno je bila važna pomoć Japana u oblasti saobraćaja, te u donacijama poput medicinske opreme i nastavnih učila, kao i muzičkih instrumenata za orkestar Sarajevske filharmonije", kazao je Komšić.

Japanski ambasador je istaknuo pomoć našoj zemlji i u vidu tzv. temeljnih malih projekata na lokalnom nivou: "Finansiramo realizaciju deset projekata godišnje, a ove godine je obuhvaćena i jedna sarajevska osnovna škola", rekao je ambasaador Yamazaki, te istaknuo želju Ambasade da se uvede učenje japanskog jezika na sarajevski Univerzitet.

Razgovarajući o projektima poput Trebevićke žičare i saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, što je u programu ove gradske administracije kako je istaknuo gradonačelnik Komšić, ambasador Yamazaki je kazao da su ova dva projekta značajna kako za proces pomirenja, tako i za dalji razvoj grada Sarajeva. On je ovom prilikom ocijenio da je turizam važna grana za razvoj BiH i njene prijestolnice, kao i energetski sektor za koje japanske kompanije, koje sve više otvaraju svoja predstavništva u našoj zemlji, pokazuju veliki interes.

Ambasador Yamazaki se još jednom zahvalio građanima Sarajeva, Gradu Sarajevu i državnim institucijama na solidarnosti i pomoći povodom katastrofalnog potresa i popratnog tsunamija koji su prije dvije godine pogodili njegov narod i zemlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti