Zabrinuti najavama vlasti, bh. ekonomisti pisali MMF-u zbog novog kredita

30.11.2020. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Zabrinuti najavama vlasti, bh. ekonomisti pisali MMF-u zbog novog kredita

Grupa ekonomista Svetlana Cenić, Draško Aćimović. Zoran A.Pavlović, Admir Čavalić i Faruk Hadžić uputila je pismo MMF-u gdje je iskazala zabrinutost najavama vlasti BiH.

Grupa ekonomista Svetlana Cenić, Draško Aćimović, Zoran A. Pavlović, Admir Čavalić i Faruk Hadžić uputila je pismo MMF-u gdje je iskazala zabrinutost najavama vlasti u Bosni i Hercegovini vezano za pokretanje pregovora o dobijanju novog kredita od MMF-a, vrijednog 1,5 milijardi KM.

"Kao progresivni dio struke, na početku pandemije COVID-a, upozoravali smo da nam slijedi period duboke ekonomske krize i da je potrebna hitna reakcija vlasti kako bi se pomoglo održanju privrede i privrednog sistema, uključujući i vanjsko zaduženje, koliko god je potrebno, ali ako će biti usmjereno u konkretne projekte i neophodne strukturne reforme, koje mogu dovesti do oporavka naše ekonomije. Ipak, iz dosadašnjeg iskustva u saradnji sa MMF-om, uključujući i posljednje odobrenih 330 miliona eura putem Instrumenta za brzo finansiranje, vidimo da se dobiveni novac usmjerava u tekuću budžetsku potrošnju, bez bilo kakve jasne namjene i provedbe obećanih reformi, gdje se vlast čak nije odrekla nepotrebnih izdataka poput onih za nabavke službenih automobila", naveli su oni u svom pismu.

Smatraju da podrška kroz novi kreditni aranžman nužno ne mora biti usmjerena prema višim nivoima vlasti, već i prema progresivnim lokalnim zajednicama, s konkretnim idejama i projektima.

"Novac bi se tako usmjerio precizno za ukidanje određenih parafiskalnih nameta, ukidanja taksi za osnivanje pravnih osoba, digitalizacije javnog sektora, restrukturiranja poslovanja javnih komunalnih preduzeća, unapređenja zdravstvenog sektora, te aktivnosti koje će dovesti do transparentnijeg rada institucija, kontrole zaduživanja javnih i državnih preduzeća i generalno nabavki u javnom sektoru, a ne u tekuću budžetsku potrošnju i finansiranje preglomazne i neefikasne administracije. Stabilnost zdravstvenog sektora, kao i PIO sistema, od krucijalne je važnosti i njihovo funkcionisanje ne smije biti dovedeno u pitanje", zaključili su oni.

Podsjetimo, progresivni dio struke koji potpisuje ovo pismo je i ranije isticao jedinstven stav da BiH ne treba dobiti novi kredit od MMF-a, ukoliko će taj novac biti usmjeren bez jasne namjene i reformi.

"Obzirom da se BiH nalazi u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, očekivano je da se trebamo zadužiti kako bi se pomoglo privredi i privrednom sistemu. Upravo zbog toga, nije sporno dobiti kredit, čak i više od ovog iznosa, ali ako će on biti isključivo iskorišten za jasno definisane projekte i uz precizno definisanu namjenu, čija će se realizacija moći kontrolisati i biti transparentna. U suprotnom, ako novac, kao i do sada, bude usmjeren u tekuću budžetsku potrošnju kako bi se očuvao nivo plata preglomaznog javnog sektora, to je put u zaduženje naše djece i unučadi", navode ekonomisti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti