al
Zakon o komunalnim taksama u KS usvojen bez poštivanja procedura

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zakon o komunalnim taksama u KS usvojen bez poštivanja procedura

06.02.2019. 13:52 / Izvor: Akta.ba

Zahtjev Saveza općina i gradova Federacije BiH da se obustavi primjena Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o komunalnim taksama u Kantonu Sarajevo bio je povod sastanka na kojem je danas predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković istakao da je Zakon donesen bez poštivanja adekvatnih procedura, te je pozvao da se podnese zahtjev da se uvrsti novi Nacrt zakona o komunalnim taksama u KS u program rada Skupštine za 2019. godinu. 

Konstatovano je da je u prethodnom sazivu Skupština Kantona Sarajevo bez konsultacije sa Savezom i općinama smanjila visine tarifa općinskih komunalnih taksi na pojedine djelatnosti, što je prouzrokovalo negativne finansijske efekte na budžete općina.

Indikativno su, kako je rečeno, smanjene visine tarifa komunalnih taksi za djelatnosti koje izazivaju društveno negativne efekte, a te takse nisu parafiskalni namet.

Također, Konaković je izrazio spremnost na saradnju sa Savezom općina i gradova FBiH u donošenju zakona o lokalnoj samoupravi, kao i drugim relevantnim propisima, koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali i direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin i ministar finansija KS Amel Kovačević, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti