Zamjerkama u zaštitu radnika ili ličnih interesa?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zamjerkama u zaštitu radnika ili ličnih interesa?

Dva zakona koja bi danas trebala biti razmatrana trebala bi donijeti niz promjena među kojima je najbitnije smanjenje ukupne stope doprinosa.

29.10.2019. 09:18 / Izvor: Federalna.ba

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma FBiH ovog utorka trebala su se naći dva dugo najavljivana reformska prijedloga - zakoni o doprinosima i porezu na dohodak. No, po svemu sudeći bi se mogao ponoviti scenarij od prije petnaestak dana, kada je rasprava o ovim pitanjima odgođena zbog različitih stavova koalicionih partnera. Ipak, konačna odluka bit će donesena uoči same sjednice.

Ima li načelno dogovorena većina dovoljno snage da kroz Parlament progura reformski bitne zakone? Ili će ipak preovladati pojedinačni stavovi. Prema svemu sudeći, druga opcija parlamentarcima za sada je prihvatljivija. Zakoni o doprinosima i porezu na dohodak ni sutra neće na dnevni red. Čekat će idući mjesec i nove pokušaje dogovora.

“Danas ne bi trebala biti održana sjednica na kojoj bi se našli ti zakoni već bi se prešlo na 7. redovnu sjednicu koja je zakazana uporedo”, objašnjava Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba SBB-a

Predsjednik Kluba SDA Osman Ćatić smatra kako je dobro da svako istakne svoje mišljenje: “Nakon sastanaka s predstavnicima Vlade, parlamentarna većina će još jednom sve to sagledati i pored različitih mišljenja donijeti jedinstven stav i tako će se ponašati i na Parlamentu”.

Zvanično, zamjerkama na zakone želi se poboljšati status radnika i privrednika. Nezvanično, u pozadini su privatni interesi. Okosnicu vlasti na ovom nivou čine SDA, SBB i HDZ BiH. Od ove tri stranke, glasovi su sigurni samo od SDA. SBB otvoreno traži ukidanje poreza na dividendu. Komentar HDZ-a BiH nismo uspjeli dobiti, ali odavno kruže glasine da im ne odgovara stavljanje prstiju na kladionice.

“Prva stavka se odnosi na retroaktivno plaćanje dividendi, uvođenje poreza na dividendu, što bi investitorima u BiH, prije svega u FBiH, otežalo posao. Druga stavka se odnosi na ukidanje ugovora, odnosno ukinuli bi se zakonom o doprinosima ugovori o djelu koji danas imaju”, ističe Hadžić-Bećirspahić.

Ćatić dodaje kako će Klub SDA nastaviti podržavati mjere Vlade kojima je cilj razvoj FBiH, a tako i BiH.

Među uslovima je i taj da se sa ovim zakonom istovremeno razmatra i onaj o minimalnoj plati u Federaciji BiH. Ovakav stav je u SBB-u, Našoj stranci i SDP-u.

“Naš apsolutni prioritet da uopće razgovaramo o ovim zakonima je da to bude zajednički set ova tri zakona jer jedino tako ćemo doći do onoga što mi želimo, a to je da se poveća radnički standard odnosno njihove plate, a onda da se rasterete privrednici”, kaže Damir Mašić, predsjednik Kluba SDP-a.

Inače, dva zakona trebala bi donijeti niz promjena među kojima je najbitnije smanjenje ukupne stope doprinosa. Plate do 800 maraka ne bi se oporezivale, a za one iznad vrijedila bi jedinstvena stopa od 13 posto, s tim da bi bile oporezovane sve vrste primanja, uključujući topli obrok, regres i naknade za prijevoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti