Zakon o zaštiti ličnih podataka nije prepreka staroj deviznoj štednji

26.05.2016. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Zakon o zaštiti ličnih podataka nije prepreka staroj deviznoj štednji

Agencija se u više navrata bavila pitanjem prenosa ličnih podataka građana koji imaju potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Agencija se u više navrata bavila pitanjem prenosa ličnih podataka građana koji imaju potraživanja po osnovu stare devizne štednje i to davanjem mišljenja Federalnom ministarstvu finansija, kao i u posebno provedenom postupku po prijavi Udruženja za zaštitu deviznih štediša.

U navedenim postupcima, cijeneći sve relevantne činjenice sa aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka, od Agencije nije osporeno, odnosno nisu konstatovane smetnje, za prenos ličnih podataka deviznih štediša Ljubljanske banke d.d. Ljubljana-Glavna filijala Sarajevo u Republiku Sloveniju. 

Postupak koji je pokrenut po prijavi Udruženja, Agencija je obustavila nakon izvršenog inspekcijskog nadzora u Federalnom ministarstvu finansija i ocjene prikupljenih dokaza, na osnovu kojih je konstatovano da je dostavljanje podataka u Republiku Sloveniju izvršeno u cilju ispunjenja utvrđenog javnog interesa i u najboljem interesu štediša da naplate svoja potraživanja.  

Posljednja aktivnost Agencije po ovom pitanju bila je 13.05.2016. kada je dato mišljenje po zahtjevu Federalnog ministarstva finansija u vezi odobravanja pristupa za skeniranje dokumentacije deviznih štediša i prenosa u Republiku Sloveniju. U mišljenju je pored ranije utvrđenog javnog interesa, konstatovano da je evidentna neophodnost prenosa ličnih podataka u Republiku Sloveniju u cilju provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava, te da u konkretnom slučaju nema smetnji za prenos podataka.

Ovom prilikom Agencija apeluje na javne organe, uključene u ostvarivanje prava građana na naplatu stare devizne štednje, da se proizvoljno ne pozivaju na Zakon o zaštiti ličnih podataka. Na taj način bespotrebno odugovlače isplatu stare devizne štednje suprotno interesima građana koji imaju potraživanja po tom osnovu. S druge strane umanjuju značaj zaštite ličnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti