Europski parlament traži osnivanje EU monetarnog fonda

17.03.2014. 09:19 / Izvor: EurActiv.rs
Europski parlament traži osnivanje EU monetarnog fonda

Europski parlament podržao je dvije rezolucije u kojima se kritikuje manjak demokratske odgovornosti "trojke" međunarodnih kreditora i pozvao na osnivanje europskog monetarnog fonda za pomoć prezaduženim zemljama.

Europski parlament podržao je dvije rezolucije u kojima se kritikuje manjak demokratske odgovornosti "trojke" međunarodnih kreditora i pozvao na osnivanje europskog monetarnog fonda za pomoć prezaduženim zemljama. Poslanici EP zalažu se za transparentnija i obavezujuća pravila koja će za rezultat imati podelu zadataka između članova "trojke" i traže od EU da izbalansira makroekonomske aspekte kreditnih programa sa socijalnim. Parlament ukazuje na rast nezaposlenosti u zemljama koje su dobile pakete spasilačkih zajmova, posebno među mladima koji zato što nemaju posla emigriraju, kao i na propast velikog broja malih preduzeća i rast siromaštva, uključujući među srednjom klasom.

U dva izveštaja parlamentarnih odbora - za ekonomska i monetarna pitanja i za zapošljavanje i socijalna pitanja, priznaje se da je "trojka pomogla da se izbjegne dalje pogoršanje ekonomske situacije" ali i kritikuju njene metode rada i manjak demokratske odgovornosti.

Takozvana trojka, koju čine predstavnici Europske komisije, Europske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prati reforme dogovorene u zamenu za finansijsku pomoć Grčkoj, Irskoj, Portugaliji i Kipru.

 "Raspodjela odgovornosti između tri nezavisne institucije 'trojke' je neravnomijerna, mandati su različiti, tu su i pregovaranje i odlučivanje sa različitim nivoima odgovornosti, i sve to za posljedicu ima manjak odgovarajućeg nadzora i demokratske odgovornosti u cjelini", navodi Europski parlament.

 Parlament kritikuje i "previše optimističke pretpostavke 'trojke", kao i slabe rezultate programa za spas prezaduženih članica EU.

Poslanici Europskog parlamenta ocijenili su da uslovi postavljeni prezaduženim zemljama u zamjenu za spasilačke pakete zajmova imaju velike socijalne posljedice pošto nije bilo odgovarajuće prethodne procjene uticaja smanjenja izdavajanja za zdravstvo, povećanja nezaposlenosti, migracije mladih i rasta siromaštva.

 Parlament krivi i ministre finansija EU i "eurogrupu" (ministre finansija zone eura) "što nisu dali jasne i konzistentne političke indikatore Komisiji i što nisu ponijeli svoj dio odgovornosti za konačne odluke".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU