EU / POLITIKA

Fox: Odgoda Brexita bila bi "katastrofalna"

23.01.2019. 13:03 / Izvor: Fena

Odgoda ili otkazivanje Brexita predstavljali bi "katastrofalno" kršenje povjerenja izbornog tijela i bili bi gori ishod od napuštanja EU bez sporazuma, izjavio je u srijedu britanski ministar trgovine Liam Fox.

Ministar koji se zalaže za Brexit izjavio je za program "Today" BBC-jevog Radija 4 da se insistiranjem na odgodi zapravo želi zaustaviti  Brexit.

Kazao je da je to "najgori ishod" trenutnih sporenja.

Poslanici su predložili alternativne planove sporazumu koji je premijerka Theresa May postigla s EU, uključujući i traženje produženja datuma britanskog napuštanja bloka - koji je prvobitno zakazan za 29. mart.

Premijerka je, međutim, izjavila da je "pravi put" da se odbaci Brexit bez sporazuma usvajanje njenog sporazuma o odlasku iz EU. 

Na osnovu trenutnog zakona, Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU 29. marta bez obzira da li je postignut sporazum ili ne. Odluka o napuštanju bloka donesena je s 52 naprema 48 posto glasova na  referendumu u junu 2016.

Fox je izjavio da bi poslanici trebali razmisliti o "političkim posljedicama" odgađanja Brexita, a ne samo o "kratkoročnim ekonomskim posljedicama".

"Nema nikakve sumnje da je napuštanje sa sporazumom i minimiziranje prekida i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za naše partnere iz EU u našem najboljom interesu", kazao je britanski ministar.

"Ja, međutim, mislim da bi najpogubniji ishod da parlament, koji je obećao poštovati rezultat referenduma, okrene leđa glasačima i saopći da neće poštovati njihovu volju", izjavio je Fox. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU