Njemački ministar ekonomije: Počinjemo polako smanjivati restriktivne mjere

27.04.2020. 13:10 / Izvor: Fena
Njemački ministar ekonomije: Počinjemo polako smanjivati restriktivne mjere

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier pozvao je u ponedjeljak 16 saveznih država da "polako" počnu ukidati restriktivne mjere uvedene zbog širenja koronavirusa.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier pozvao je u ponedjeljak 16 saveznih država da "polako" počnu ukidati restriktivne mjere uvedene zbog širenja koronavirusa kako bi se izbjegao novi talas epidemije zbog čega bi morala biti ponovo uvedena stroga pravila.

Pod njemačkim decentraliziranim političkim sistemom, države imaju ovlasti implementirati i ukinuti mjere socijalnog distanciranja na koje se Berlin oslanja kako bi usporio širenje virusa, dok kancelarka Angela Merkel odupire se pritiscima da ublaži ograničenja.

Njemačka ima oko 150.000 dijagnosticiranih slučajeva zaraze, prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak, ali samo je 5.750 smrtnih slučajeva, i to je daleko niža stopa smrtnosti od drugih evropskih zemalja kao što su Italija, Španija, Francuska i Britanija.

"Kao osoba koja vjeruje u odluke zasnovane na činjenicama, preporučujem svima nama da postupamo vrlo oprezno kako ne bi bili prisiljeni na eventualno ponovo uvođenje restriktivnih mjera", izjavio je Altmaier u ponedjeljak za radio Deutschlandfunk.

Niska stopa smrtnosti u Njemačkoj dijelom se pripisuje tome što je ova zemlja uvela stroge restriktivne mjere ranije nego druge zemlje u odnosu na prvi slučaj koji je otkriven, javio je Reuters.

Kako je broj novih infekcija opao, mnogim je preduzećima poput manjih prodavnica ili automehaničarskih radnji dopušteno ponovno otvaranje, a neki se učenici vraćaju u škole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU