sve učestaliji štrajkovi

U Njemačkoj trenutno 700.000 nepopunjenih radnih mjesta

15.03.2024. 12:20 / Izvor: Agencije
njemačka

Njemački ministar ekonomije i okoliša Robert Habeck kritikovao je sve učestalije štrajkove u zemlji čiji cilj je poboljšanje uslova rada.

Njemački ministar ekonomije i okoliša Robert Habeck kritikovao je sve učestalije štrajkove u zemlji čiji cilj je poboljšanje uslova rada.

Kako navodi njemački list Der Spiegel, Habeck je u Berlinu izjavio da u zemlji ne mogu sebi priuštiti smanjenje radnog vremena.

“U svakom slučaju, trenutno je previše štrajkova i propagande da se radi sve manje i manje, a mi to sebi trenutno ne možemo priuštiti”, rekao je Habeck.

Ministar nije spominjao sporove u vezi s kolektivnim ugovorima.

Podsjetio je da u Njemačkoj trenutno ima 700.000 nepopunjenih radnih mjesta i da bi taj broj mogao porasti i na dva miliona zbog faktora kao što su starenje stanovništva i ekonomski rast, odnosno potreba za radnicima.

Istakao je da čak ni sadašnje radno vrijeme nije dovoljno da bi se obavio sav posao u kompanijama.

Habeck kaže da su potrebni snažniji poticaji starijim osobama da što duže ostanu u radnom odnosu.

U međuvremenu, u Njemačkoj se nastavljaju protesti i štrajkovi zbog sporova između poslodavaca i sindikata oko plata i uslova rada.

Pored protesta poljoprivrednika koji traju mjesecima, neki sindikati traže da se radno vrijeme smanji na 35 sati sedmično.

Dvostruki val štrajkova

Njemačku je ponovo pogodio dvostruki val štrajkova u saobraćajnom sektoru, nakon što su mašinovođe i kabinsko osoblje aviona u utorak prekinuli rad zbog tekućih sporova oko plaća.

Otprilike 80 posto međugradskih vozova otkazano je u utorak jer su mašinovođe državne željezničke kompanije Deutsche Bahn stupile u štrajk, piše Hina.

Regionalne usluge i prigradski vozovi Deutsche Bahna također su pogođeni štrajkom. Ovo je šesta industrijska akcija sindikata mašinovođa GDL u trenutnom krugu kolektivnog pregovaranja.

U glavnim zračnim centrima Frankfurtu i Minhenu deseci hiljada putnika morali su pomaknuti svoje letove zbog štrajka sindikata kabinskog osoblja Ufo u Lufthansi.

Pojedinačni letovi također su otkazani na drugim lokacijama, poput aerodroma BER u glavnom gradu.

Nezavisna organizacija stjuardesa (UFO) njemačke aviokompanije Lufthansa zatražili je za svojih 18.000 članova iz Lufthanse i 1.000 članova iz Lufthansine niskobudžetne sestrinske kompanije Cityline, povećanje plata za 15 posto i usklađivanje sa inflacijom u visini od 3.000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti