Zakonodavni postupak

Postignut kompromis o vladavini prava u budžetu EU

05.11.2020. 12:52 / Izvor: HINA
Prlament EU

Potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u srijedu kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava, što je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.  

"Dogovor postignut. Postigli smo kompromis o vladavini prava. Iako nije sve onako kako bismo mi htjeli, ipak je puno bolje od ranijeg prijedloga njemačkog predsjedništva", objavio je na Twitteru njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, koji je član pregovaračkog tima Parlamenta.

Taj preliminarni dogovor trebaju još potvrditi obje strane i Vijeće te Parlament.

Pitanje uvjetovanosti vladavinom prava jedno je od najtežih u pregovorima između dvaju zakonodavnih tijela, Vijeća i Parlamenta o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a.  

Parlament je tražio učinkovit mehanizam koji bi omogućio suspenziju europskih fondova onim državama članicama koje ne poštuju temeljna prava. Vijeće je s druge strane inzistiralo na tome da takav mehanizam bude ograničen samo na zaštitu financijskih interesa Unije.

Pojedinosti dogovora uskoro bi trebale biti objavljene.

Dogovor bi trebao olakšati i pregovore o uredbi i VFO-u i vlastitim proračunskim sredstvima. Novi krug pregovora o tome očekuje se sljedeći tjedan.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta. 

Parlament traži veća sredstva za 15 ključnih europskih programa, što zemlje članice odbijaju jer bi to značilo ponovno otvaranje paketa koji je teškom mukom dogovoren u srpnju nakon samita koja je trajao četiri dana i četiri noći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU